Ευρωβουλευτές ερμηνεύουν το «πράσινο»

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μερικοί μιλούν για «πράσινη» οικονομία, άλλοι για «βιώσιμη» ανάπτυξη αλλά το βέβαιο είναι ότι η ιδέα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις, η οικονομία που σέβεται το περιβάλλον, είναι κεντρική παράμετρος πολλών πολιτικών της ΕΕ, είτε είναι η νέα, «πράσινη», αγροτική πολιτική είτε η αναδυόμενη οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τι είναι όμως πραγματικά αυτό το «πράσινο»; Μιλήσαμε στους προέδρους επιτροπών του ΕΚ αλλά και με τους «Πρασίνους», για περισσότερες απαντήσεις.

Η Ιταλίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Amalia Sartori, πρόεδρος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ εξηγεί πως «κοινός στόχος όλων μας είναι να απομακρυνθούμε από την «οικονομία του άνθρακα» και όχι μόνο στη βιομηχανία. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει όλοι, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων των πολιτών να παίξουν το ρόλο τους».

Ειδικά μετά την τραγωδία στη Φουκουσίμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο και, σύμφωνα με τη Sartori, «το μέλλον ανήκει στην πράσινη ενέργεια και η βιομηχανία θα πρέπει να συνταχθεί με την πραγματικότητα στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο».

«Δουλεύουμε τώρα πάνω στην φιλόδοξη οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση και σύντομα αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο».

Πράσινο ίσον βιώσιμο

Για τον Βρετανό Σοσιαλιστή Brian Simpson, πρόεδρο της επιτροπής Μεταφορών, ο όρος «βιώσιμη» είναι πιο ακριβής καθώς «είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε εντελώς πράσινες μεταφορές αλλά είναι απολύτως εφικτό να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών που λαμβάνει υπ” όψιν του τόσο τις μεταφορές όσο και τις περιβαλλοντικές ανάγκες και φιλοδοξίες».

«Το μυστικό», εξηγεί, είναι να υπάρξει ρεαλιστική ισορροπία μεταξύ των δύο προς όφελος και του πλανήτη και των κατοίκων το, τώρα και στο μέλλον»…

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Pablo Zalba Bidegain (ΕΛΚ, Ισπανία),  προθέτει ότι η Πράσινη Οικονομία είναι η οικονομία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι, με τη σειρά τους, θεμέλιο της τεχνολογικής ανάπτυξης της Ευρώπης αλλά και κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ευημερίας και περιβαλλοντικής προστασίας».

Πράσινη ανάπτυξη και πράσινη απασχόληση

Η Γαλλίδα πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ, Pervenche Bères (Σοσιαλιστές), μας τόνισε πως «αν η ΕΕ θέλει να είναι συνεπής με τον εαυτό της τότε η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να αναδειχθεί σε μείζονα τομέα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι τη μείωση της ρύπανσης ή ακόμα την προστασία της βιοποικιλότητας, υπάρχουν πολλών ειδών «πράσινες» δουλειές»…

«Ωστόσο», συνεχίζει, «μια θέση εργασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί «πράσινη» αν δεν παρέχει οικονομική αξιοπρέπεια, δεν επιτρέπει την εξέλιξη και ανέλιξη του εργαζόμενου, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας»…

Οι «Πράσινοι»

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μεταξύ των πολιτικών ομάδων του ΕΚ βρίσκονται και οι «Πράσινοι», η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα με 58 μέλη σήμερα. Η συμπρόεδρός τους, Rebecca Harms, σημειώνει ότι «οι Πράσινοι  πολεμούν ανέκαθεν για μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη, και πραγματική ισότητα στα δικαιώματα, τις δυνατότητες και τις ευθύνες ου καθ” ενός.

«Οι Πράσινοι διεύρυναν άλλωστε την παραδοσιακή έννοια της «δικαιοσύνης» φέρνοντας την ιδέα της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών, κάτι που εξυπονοεί και το σεβασμό των ορίων της φύσης και τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, είτε υλικοί είναι αυτοί είτε οικονομικοί».

econews

Σχόλια