Υδρογονάνθρακες: στα κόμματα το σχέδιο σύμβασης για τις έρευνες

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το σχέδιο σύμβασης που θα υπογραφεί με τις εταιρείες οι οποίες θα επιλεγούν για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, απέστειλε στα κόμματα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας in.gr, το σχέδιο ρυθμίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο πλευρών και θέματα εμπιστευτικότητας στη χρήση των δεδομένων που θα προκύψουν από τις έρευνες.

Παράλληλα, καθορίζει θέματα φορολογίας και τον τρόπο διανομής των εσόδων που θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν σε έρευνες στην Ελλάδα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επιβάλλει στον ή στους αναδόχους υποχρεώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων θηλαστικών και ορίζει τα ελληνικά δικαστήρια ως αρμόδια για επίλυση των διαφορών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, υπεβλήθησαν οκτώ προσφορές από διεθνείς εταιρείες για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών.

Οι έρευνες θα γίνουν με δαπάνες των εταιριών, χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου, το οποίο όμως θα συμμετέχει στα έσοδα από την πώληση των δεδομένων σχετικά με τα κοιτάσματα.

Σχόλια