Σεισμός 8,9 Ρίχτερ στην Ινδονησία – Κίνδυνος για τσουνάμι (upd)

0
24

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Προειδοποίηση για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι εξέδωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού μετά τη σεισμική δόνηση 8,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της επαρχίας Άτσεχ της Ινδονησίας, στο δυτικότερο σημείο της χώρας.

Ο σεισμός έγινε σύμφωνα με πληροφορίες αισθητός σε Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Μαλαισία και Ινδία, ενώ η διάρκεια της δόνησης πλησίασε το ένα λεπτό.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εντόπισε το επίκεντρο του σεισμού 495 χιλιόμετρα από την επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας και το εστιακό βάθος στα 33 χιλιόμετρα κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα.

Η προειδοποίηση που εκδόθηκε αφορά σε πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι και όχι σε άμεση εκδήλωση του φαινομένου που το Δεκέμβριο του 2004 έπληξε τη Νοτιοανατολική Ασία (εξαιτίας σεισμού 9,1 Ρίχτερ) κοστίζοντας τη ζωή σε 230.000 ανθρώπους, τα τρία τέταρτα των οποίων στην εν λόγω μαρτυρική επαρχία της Ινδονησίας.

Λίγο μετά τον πρώτο σεισμό σημειώθηκαν ισχυροί μετασεισμοί άνω των 8 Ρίχτερ στα ανοιχτά της επαρχίας Ατσεχ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ινδονησίας τόνισε ότι η κατάσταση στην Ατσεχ είναι υπό έλεγχο, και οι κάτοικοι μπορούν να μεταφερθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο».

Μετά τους μετασεισμούς, το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού εξέδωσε νέα προειδοποίηση για τσουνάμι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει 80 εκατοστά.

econews

Σχόλια