Φωτοβολταϊκά: σε λειτουργία πάρκο 2MW της Big Solar στη Σπάρτη

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την κατασκευή ενός ακόμη φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 2MW, ολοκλήρωσε η Big Solar Α.Ε. Το πάρκο, το οποίο ανήκει στη Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος ΑΕ, βρίσκεται στην περιοχή της Σπάρτης και διασυνδέθηκε με το δίκτυο στις αρχές Απριλίου.

Ο βασικός εξοπλισμός του πάρκου αποτελείται από 8.327 φωτοβολταϊκά πολυκρυσταλλικά πλαίσια (panels) ισχύος 240W ανά πλαίσιο του οίκου ReneSola και 6 αντιστροφείς (inverters) PVI 330 TL του Οίκου Power One.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 35% με ίδια κεφάλαια, κατά 40% με επιδότηση του Αναπτυξιακού Νόμου και κατά 25% με τραπεζικό δανεισμό.

Τα έσοδα από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν το 1.100.000 ευρώ ετησίως.

Σημαντική επίσης θα είναι και η συμβολή του έργου στην προστασία του περιβάλλοντος, μια και σε ετήσια βάση θα επιτυγχάνεται η μείωση της εκπομπής περίπου 5 χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από τη λειτουργία του συστήματος, ενώ την ίδια περίοδο θα παράγονται περίπου 2.700 ΜWh ενέργειας – ικανές να τροφοδοτήσουν 562 νοικοκυριά.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του φ/β σταθμού των 2MW στη Σπάρτη, ο κος Γιάννης Μπήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μπήτρος και Πρόεδρος της Bigsolar Α.Ε., δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση του έργου των 2MW στη Σπάρτη, ο Όμιλος διευρύνει το ενεργειακό επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του με ένα ακόμη μεγάλο έργο. Την ίδια στιγμή, άλλα τρία ανάλογης ισχύος έργα σε Τρίπολη και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο στάδιο της διασύνδεσης, ενώ το σύστημα των 2MW στη στέγη του Ασπροπύργου λειτουργεί κανονικά από τον Νοέμβριο 2011.

Συνυπολογιζομένων και ορισμένων μικρότερης ισχύος πάρκων που βρίσκονται σε λειτουργία, οι εταιρείες του Ομίλου διαθέτουν σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο φ/β πάρκων συνολικής ισχύος 10MW, ενώ 15MW ακόμη βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας. Όσο για τη BIGSOLAR, η ταχύτητα της ανάπτυξής της έχει εκπλήξει και εμάς τους ίδιους. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη του εγχώριου κλάδου των φωτοβολταϊκών, και έργα αυτής της κλίμακας ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη θέση της στην αγορά».

Σχόλια