Απαγορευμένα αντιβιοτικά, καφεΐνη και πρόζακ στα κοτόπουλα

0
75

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έρευνα που διεξήγαγε το 2004 το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωργίας και Εμπορικής Πολιτικής είχε δείξει ότι τα μισά κοτόπουλα που πωλούνται συσκευασμένα σε μαγαζιά ή έτοιμα σε ταχυφαγεία στις ΗΠΑ, περιέχουν υψηλές ποσότητες αρσενικού.

Το αρσενικό είναι το κύριο στοιχείο του φαρμάκου «roxarsone», το οποίο διώχνει τα παράσιτα και επιταχύνει την ανάπτυξη των πουλερικών.

Νέα έρευνα ωστόσο υποστηρίζει πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη αφού όχι μόνο επιβεβαίωσε τις υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού αλλά εντόπισε στα κοτόπουλα ένα κοκτέιλ καφεΐνης, απαγορευμένων αντιβιοτικών, αντιισταμινικών, ακεταμινοφαίνης, ακόμα και πρόζακ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Johns Hopkins σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι επιστήμονες εξέτασαν τα φτερά των πουλερικών, τα οποία αφομοιώνουν τα χημικά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα νύχια του ανθρώπου.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι στα κοτόπουλα των εκτροφείων χορηγείται πρόζακ για να ηρεμήσουν, γιατί όταν είναι στρεσαρισμένα το κρέας τους είναι σκληρό. Εκτός αυτού, οι τροφές περιέχουν καφεΐνη ή πράσινο τσάι έτσι ώστε τα κοτόπουλα να κοιμούνται λιγότερο και να τρώνε περισσότερο.

Επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν είναι ενήμεροι για το επικίνδυνο κοκτέιλ αντιβιοτικών στις ζωοτροφές που αγοράζουν.

econews

Σχόλια