Φωτοβολταϊκά: γερμανικές ταρίφες στα 13 λεπτά για το πρόγραμμα «Ήλιος»

2
18

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Γερμανικές ταρίφες, περίπου στα 13 λεπτά/ KWh, είναι η πρόταση της ελληνικής προς τη γερμανική πλευρά για την υλοποίηση του προγράμματος «Ήλιος».

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, από την παρουσίαση της εταιρείας Guggenheim Partners, ενός εκ των συμβούλων του ΥΠΕΚΑ για το έργο.

Όσο για το πώς θα καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στη γερμανική χονδρεμπορική τιμή, που διαμορφώνεται γύρω στα 8 λεπτά σήμερα, και την ειδική αυτή ταρίφα των 13 λεπτών, η πρόταση είναι να επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, ωστόσο ακόμα αυτό ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στόχος της πρότασης, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο για το “Ήλιος” από τον εκπρόσωπο της Guggenheim, είναι να  καθησυχάσει τις γερμανικές επιφυλάξεις, αφού δεν προβλέπει επιδότηση της διαφοράς από το γερμανικό ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή τους Γερμανούς φορολογούμενους, αλλά από πόρους της Ε.Ε., η οποία δείχνει να στηρίζει το σχέδιο.

Το κίνητρο της πρότασης είναι ότι μπορεί η ταρίφα που θα εισπράττει ο επενδυτής να βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά της Γερμανίας, ωστόσο η μεγαλύτερη, κατά 40%, ηλιοφάνεια στην Ελλάδα συνεπάγεται μεγαλύτερα έσοδα και ταχύτερη απόσβεση.

Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΒΗΜΑ”  ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου επιβεβαίωσε ότι κινούμαστε προς μια λύση «γερμανικής» εγγυημένης τιμής, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» δεν θα υλοποιηθεί με τις ελληνικές ταρίφες.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είναι με τις εγγυημένες τιμές της Ελλάδας, γιατί είναι πολύ πιο υψηλές απ’ ότι οι εγγυημένες τιμές στη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

2 Σχόλια

  1. To πρόγραμμα Ήλιος προβλέπει να παραχωρηθούν τσάμπα εκτάσεις στις οποίες η Γερμανία θα εγκαταστήσει Γερμανικά φωτοβολταϊκά τα οποία θα χρεωθεί η Ελλάδα και η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται στην Γερμανία η οποία θα αφαιρεί χρέος απο την Ελλάδα.
    Είναι ανέφικτο να μεταφερθεί ηλεκτρισμός στην άλλη άκρη της Ευρώπης μέσω εκατοντάδων χιλιομέτρων καλωδίων χωρίς σημαντικότατες απώλειες.
    Το σχέδιο Ήλιος υπάρχει μόνο για να σώσει απο τη χρεοκοπία τη βιομηχανία Γερμανικών φωτοβολταϊκών χρεώνοντας την Ελλάδα.
    Είναι ένα ακόμα σκανδαλώδες σχέδιο που ο «προδότης» Παπακωνσταντίνου προωθεί.

  2. Συμφωνω με Μιχαλοπουλος, ειμαι Energy Manager και μηχανικος με ειδικευση στα ενεργειακα συστηματακαι δουλευω στο Βερολινο στο γερμανικο ΚΑΠΕ. Οι ειδικοι λενε πως δεν εχει ωφελη η μεταφορα απο τετοια αποσταση. Μαλλον μου θυμιζει υποθεση Siemens και υποβρυχια Τζοχατζοπουλου.

Comments are closed.