Ιρανικό πετρέλαιο: «μπλόκο» σε ΕΛΠΕ-Μότορ Όιλ από δυτικές τράπεζες

0
26

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το Ιράν διέκοψε την προμήθεια αργού πετρελαίου στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων και της Μότορ Όιλ διότι δεν ανταποκρίθηκαν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του αγγλόφωνου ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου Press TV.

Υψηλόβαθμη ελληνική πηγή από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) που επικαλείται το Reuters δήλωσε πως το διυλιστήριο ανέστειλε τις εισαγωγές ιρανικού αργού επειδή οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατέστησαν αδύνατη την καταβολή των απαιτούμενων ποσών.

Το πρόβλημα ανέκυψε διότι οι πληρωμές στο Ιράν γίνονται μέσω ευρωπαϊκών τραπεζών που αρνούνται τη διεξαγωγή της συναλλαγής.

Η Μότορ Όιλ δεν έχει ακόμα σχολιάσει το γεγονός.

Το εμπάργκο προς το Ιράν αποτελεί αντίποινα της Δύσης για τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, καθώς θεωρούν πως ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται με σκοπό την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής και όχι ηλεκτρικής ενέργειας

Το πλήρες εμπάργκο θα λάβει χώρα από την 1η Ιουλίου.

Η εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν καλύπτει ποσοστό άνω του 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας μετά την απροθυμία των δυτικών τραπεζών και επιχειρήσεων να προμηθεύσουν την Ελλάδα, εξαιτίας των φόβων περί χρεωκοπίας.

Το Ιράν παρείχε πετρέλαιο με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους.

econews

Σχόλια