Καύσιμα: πρωταθλητές ακρίβειας στην αμόλυβδη και νοθείας στο πετρέλαιο

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μπορεί το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα μας να έχει καταβαραθρωθεί, ωστόσο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Την ίδια στιγμή στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Πετρελαιοειδών δείχνουν πως το 20% του πετρελαίου κίνησης είναι νοθευμένο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency-ΙΕΑ) Ελλάδα, Ιταλία, Δανία και Ολλανδία διαθέτουν την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρωζώνη.

Ακριβότερη χώρα στον κόσμο είναι η Νορβηγία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του euro2day, το μέσο κόστος της αμόλυβδης βενζίνης ανήλθε στα 1,80 ευρώ/λίτρο το Μάρτιο μέσα στον Απρίλιο φτάνει τα 1,835 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο, ενώ έχουν παρατηρηθεί μέγιστες τιμές της τάξης των 2 ευρώ/λίτρο.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε χώρες με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τη δική μας όπως Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ η βενζίνη κοστίζει 1,64 Ευρώ και 0,73 Ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

—Νοθεία και λαθρεμπόριο

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΠΕ  το 20% του πετρελαίου κίνησης είναι νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ από τις κλοπές στην αντλία οι καταναλωτές ζημιώνονται από 6 έως 12 λεπτά ανά λίτρο.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ τάχθηκαν υπέρ της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης ώστε να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο, με ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης με γεωγραφικά, εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση εξήγγειλε την εξίσωση του φόρου μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης σε ποσοστό 80% επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλετε σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 1,40 ευρώ/λίτρο, καταγράφοντας αύξηση 34%.

—Επενδύστε στα ηλιακά θερμικά συστήματα καλεί η ΕΒΗΕ

Με αφορμή την εξαγγελθείσα κατακόρυφη αύξηση της  τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της αντίστοιχης αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας απέστειλε στο ΥΠΕΚΑ επιστολή, επαναφέροντας την εισήγηση της για μέτρα ενίσχυσης των θερμικών ηλιακών συστημάτων, που μπορούν να εξασφαλίσουν στον καταναλωτή σημαντική εξοικονόμηση στα κόστη θέρμανσης.

Όπως ενημερώνει η ΕΒΗΕ «η αρχή λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος είναι απλή: Το νερό ζεσταίνεται από τον ήλιο, αντί να ζεσταίνεται από το πετρέλαιο ή το αέριο, και στη συνέχεια διοχετεύεται στα στοιχεία που θερμαίνουν το χώρο (σώματα, δαπεδοθέρμανση, κλπ.) Απαιτούνται ηλιακοί συλλέκτες υψηλής απόδοσης με αντίστοιχη πιστοποίηση, αυτοματισμοί και τεχνογνωσία την οποία οι Ελληνικές εταιρείες διαθέτουν».

Η ΕΒΗΕ υποστηρίζει πως «αν η τεχνολογία αυτή ενισχυθεί με 4 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα παραγόμενη από τον ήλιο, θα γίνει και οικονομικά ελκυστική για τον καταναλωτή και θα τύχει ευρείας εφαρμογής. Το ποσό αυτό ανέρχεται στο ένα δέκατο της ενίσχυσης για τα φωτοβολταικά συστήματα τα οποία παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα».

Και προσθέτει πως «δεδομένης της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία θα αυξηθεί και περαιτέρω με την αύξηση του ΕΦΚ και θα συμπαρασύρει και τα τιμολόγια του φυσικού αερίου, πολλοί καταναλωτές θερμαίνουν ήδη τα σπίτια τους με την χρήση τοπικών κλιματιστικών μονάδων που ξοδεύουν ηλεκτρική ενέργεια. Αναμένεται δε αυτή η πρακτική να ενταθεί, παρά την επίσης αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος».

Τέλος επισημαίνει πως «αντί να ξοδεύονται 40 λεπτά του ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά συστήματα, το οποίο στην συνέχεια μετατρέπεται σε θέρμανση χώρων και ζεστό νερό, μπορεί κανείς να ξοδεύει μόνο 4  λεπτά του ευρώ για να παράγει άμεσα αυτήν την ενέργεια. Η παραγόμενη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια θα καταναλώνεται έτσι σε άλλες χρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει εναλλακτική παραγωγή».

Η ΕΒΗΕ ζητά επομένως να ενταχθεί και η παραγωγή θερμικής ενέργειας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ενισχύονται μέσω του τέλους ΑΠΕ που εισπράττεται με τους λογαριασμούς ρεύματος.

econews

Σχόλια