Φωτοβολταϊκά: οι ταρίφες δεν εμποδίζουν το πρόγραμμα «Ήλιος» λέει ο ΣΠΕΦ

1
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τον διαχωρισμό του προγράμματος «Ήλιος» από το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και τις καθορισμένες τιμές αγοράς της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα ζητά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), απαντώντας εμμέσως στον Γερμανό υφυπουργό Περιβάλλοντος που υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τιμές είναι πολύ υψηλές και δεν συμφέρουν τους Γερμανούς φορολογούμενους για εισαγωγή ενέργειας από το «Ήλιος».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.gr, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι οι εγγυημένες τιμές αγοράς της ηλιακής kWh στην Ελλάδα δεν αποτελούν εμπόδιο για το «Ήλιος» και ως εκ τούτου η τιμή της εξαγόμενης ηλιακής ενέργειας μπορεί ανεξάρτητα από το μεταβατικό εθνικό πρόγραμμα να προσδιοριστεί σε ορθολογική οικονομική βάση που άπτεται και της χώρας προορισμού και του πραγματικού πλήρους κόστους της ενέργειας που εκεί θα υποκαταστήσει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ΣΠΕΦ τονίζει επίσης ότι η χρονική εξέλιξη του προγράμματος μέχρι και το 2020 υπερβαίνει κάθε εθνικό πρόγραμμα στήριξης ηλιακής KWh, αφού με τον ν. 3851/2010 οι τιμές kWh του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης νέων φωτοβολταϊκών μονάδων αποδεσμεύονται πλήρως το 2015 από τη λογική των εγγυημένων τιμών και συσχετίζονται απευθείας με την οριακή τιμή συστήματος.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν ο ΣΠΕΦ νομίζει ότι η τιμή της πωλούμενης kWh το 2015 θα υπαγορεύεται από τον Ν 3851/2010, είναι μακρά νυχτωμένος. Στη Γερμανία τον επόμενο μήνα θα είναι 13.5 και ο υφυπουργός στο συνέδριο άφησε να εννοηθεί ότι θα μειωθεί κι άλλο. Το 2015 τα ΦΒ θα πουλάνε όσο και οι συμβατικοί παραγωγοί (θερμικά) και δεν θα υπάρχει επιδότηση στην τιμή. Οσο για το Ν.3851/2010 θα έχει αλλάξει 15 φορές μέχρι το 2015. Ο ΣΠΕΦ όμως λαϊκίζοντας παπαρολογεί …

Comments are closed.