Γονιδιακό το μετατραυματικό στρες σύμφωνα με τους επιστήμονες

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με τα γονίδια συνδέεται το μετατραυματικό στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Affective Disorders».

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες εξέτασαν το DNA 200 μελών 12 οικογενειών που επέζησαν από τον μεγάλο σεισμό του 1988 στην Αρμενία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα,  όσοι διέθεταν στο γενετικό υλικό τους δύο γενετικές μεταλλάξεις που επηρεάζουν την παραγωγή σεροτονίνης (εγκεφαλική ουσία που καθορίζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά), ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Τέτοιου είδους διαταραχές εκδηλώνονται μετά από τραυματικές εμπειρίες, όπως για παράδειγμα πόλεμος, φυσικές καταστροφές, σεξουαλική κακοποίηση κλπ.

Στα κύρια συμπτώματα του μετατραυματικού στρες συγκαταλέγεται η αναδρομή στο παρελθόν, η συναισθηματική παράλυση, η υπερευαισθησία στον κίνδυνο και η αποφυγή καταστάσεων που ξυπνούν μνήμες από την τραυματική εμπειρία.

Εκτιμάται ότι ως και το 3% του πληθυσμού ενδέχεται να παρουσιάσει μετατραυματικό στρες σε κάποια φάση της ζωής του.

Η έρευνα

Ο σεισμός που έπληξε το βόρειο τμήμα της Αρμενίας στις 7 Δεκεμβρίου του 1988 σκότωσε τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα είχαν βιώσει το σεισμό. Το 90% είχε δει νεκρούς ανθρώπους και το 92% άτομα που είχαν τραυματιστεί σοβαρά.

Όταν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανέλυσαν το DNA των οικογενειών από την Αρμενία διαπίστωσαν ότι όσοι παρουσίαζαν περισσότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες ήταν πιθανότερο να έχουν δύο συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις: την TPH1 και την TPH2.

«Υποψιαζόμαστε ότι οι γονιδιακές μεταλλάξεις έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερης σεροτονίνης, προδιαθέτοντας τα μέλη των οικογενειών σε μετατραυματικό στρες μετά από κάποιο βίαιο περιστατικό ή φυσική καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ, Armen Goenjian, καθηγητής ψυχιατρικής και επικεφαλής της μελέτης.

econews

Σχόλια