Αυθαίρετα: τις 300.000 έφτασαν οι αιτήσεις – Όργιο παραβάσεων στα νησιά

1
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τους πρώτους χάρτες με τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί για να τακτοποιηθούν παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη 2η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας.

«Σήμερα, η 2η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα, «ανοίγει» τα δεδομένα αυτά στους πολίτες. Για πρώτη φορά, έχουμε στη χώρα καταγεγραμμένα όλα τα δηλωμένα αυθαίρετα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Για πρώτη φορά, έχουμε εικόνα για ένα νησί – αυτό το νησί τυχαίνει να είναι η Μύκονος. Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πού σε ένα δάσος έχει χτιστεί ένα αυθαίρετο», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας για τη σημασία των γεωχωρικών δεδομένων.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο έχει ξεκινήσει τη σύγκριση των εικόνων από επιλεγμένες περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση αυθαιρέτων, κυρίως νησιά.

«Είναι νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και συνεχίζουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει παρόμοια συγκέντρωση αυθαιρέτων. Στόχος μας είναι μια πλήρης εικόνα όλης της χώρας, ακριβώς πριν την εφαρμογή του νόμου, από δορυφορικές εικόνες, ώστε να τη συγκρίνουμε με τη σημερινή εικόνα και έτσι να ξέρουμε ποια νέα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανέφερε ότι σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Μύκονος, έχουν γίνει επανειλημμένα έφοδοι της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

«Έχουμε σταματήσει την κατασκευή οικοδομών κι έχει εμπλακεί κι ο εισαγγελέας. Άρα, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του νόμου, για να σταματήσει η ανέγερση αυτών των κατασκευών και στη συνέχεια να προχωρήσουμε και σε κατεδάφιση», επισήμανε, ενώ προσέθεσε ότι για πρώτη φορά έχουν γίνει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι παραλίες στην Πελοπόννησο, που δεν ήταν μεν κατοικημένα, αλλά αποτελούσαν και κίνδυνο για τους πολίτες απελευθερώνοντας ακτές.

«Θα συνεχίσουμε. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αυτή των κατεδαφίσεων. Είναι μια διαδικασία, η οποία έχει πάρα πολλές νομικές και επιχειρησιακές δυσκολίες. Όμως, οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα προχωρήσουν με ένα πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με tovima.gr, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 300.000 φάκελοι για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων.

Για 38.429 από αυτούς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με βάση τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τα έσοδα από την καταβολή του παραβόλου και του ειδικού προστίμου έχουν φθάσει τα 400.000.000 ευρώ.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.