Ιαπωνία: προειδοποιούν για τσουνάμι ύψους 34 μέτρων

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Γιγάντιο τσουνάμι ύψους 34 μέτρων ενδέχεται να σαρώσει πολλές από τις ιαπωνικές ακτές που βρέχονται από τον Ειρηνικό, αν εκδηλωθεί ξανά ισχυρός σεισμός, όπως αυτός που σημειώθηκε πέρυσι.

Αυτό επισημαίνεται σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης.

Προηγούμενη μελέτη που εκπονήθηκε το 2003 εκτιμούσε ότι το μέγιστο ύψος του τσουνάμι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας ισχυρός σεισμός, περίπου 9 Ρίχτερ, ήταν τα 20 μέτρα.

Η έρευνα διεξήχθη στον απόηχο της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα, μετά τον φονικό σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ και το γιγάντιο τσουνάμι ύψους 14 μέτρων, που σάρωσε τις ακτές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν σχεδιασμένο να αντέξει τσουνάμι ύψους 6 μέτρων.

Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη προβλέπει πως τσουνάμι ύψους 21 μέτρων θα μπορούσε να πλήξει το πυρηνικό εργοστάσιο Hamaoka, στις νοτιοανατολικές ακτές της χώρας.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, Chubu Electric Power Co, χτίζει προληπτικά θαλάσσιο τείχος ύψους 18 μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου. Το τείχος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα έκλεισε το 2011, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, κινδυνεύει να πληγεί από σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο, τα επόμενα 30 χρόνια.

econews

Σχόλια