Υδρογονάνθρακες: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ χαράσσουν νέο ενεργειακό χάρτη

3
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Μεσογείου, καθώς τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα γεωτρήσεων σε Ισραήλ και Kύπρο επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις για συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου άνω των 35 δισ. κ. μ. στην λεκάνη της Λεβαντίνης που επεκτείνεται μέχρι την Kρήτη.

Μάλιστα Ισραήλ και Kύπρος συζητούν ήδη σχέδια εξαγωγής του αερίου στην αγορά της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα νέο γεωπολιτικό πόλο, που θα συμπεριλάβει και την Ελλάδα.

H συνεργασία αυτή εκφράστηκε και κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου του Economist την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Υποθαλάσσιος αγωγός

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για νέο, υποθαλάσσιο αγωγό, που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα φτάνει στην Kύπρο και από εκεί μέσω της Ελλάδας θα καταλήγει στην Ευρώπη μεταφέροντας τα νέα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ στηρίζουν το νέο άξονα Iσραήλ – Eλλάδας – Kύπρου για την τροφοδοσία της Ευρώπης, καθώς επιθυμούν απεξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από τη Pωσία.

Μάλιστα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Eξωτερικών των HΠA για θέματα Ενέργειας στην Eυρασία, πρέσβης Richard Morningstar ζήτησε από Kύπρο, Iσραήλ και Eλλάδα, «να αποφύγουν την είσοδο στα επιμέρους σχέδια ρωσικών συμφερόντων, καθώς έτσι αναιρούνται βασικές αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για διαφοροποίηση των πηγών, την οποία ενισχύουν και οι HΠA».

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του κ. Morningstar αφορούσε κυρίως την Kύπρο, η οποία δείχνει να ανταποκρίνεται στο ρωσικό «φλερτ», ενώ υπέκρυπτε και την ανησυχία του αμερικανικού παράγοντα, για ενδεχόμενη σύσφιγξη των σχέσεων Eλλάδας – Pωσίας, μετά τον δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε ο αρχηγός της N. Δ. Aντώνης Σαμαράς.

H Pωσία επιδιώκει ρόλο και έλεγχο της νέας πηγής τροφοδοσίας της Eυρώπης αξιοποιώντας τις παραδοσιακές σχέσεις της με την Kύπρο, ενώ επιχειρεί παράλληλα αναβάθμιση σχέσεων με το Iσραήλ.

3 Σχόλια

 1. Αμερικανική μελέτη – η οποία δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, ωστόσο, οι πληροφορίες που περιέχει κοινοποιήθηκαν στο περιθώριο συνεδρίου από την σεισμολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών- συνδέει άμεσα την πρόκληση σεισμών με την διαδικασία της εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστολιθικό άργιλο. Τι ωραία που θα περάσουνε στο Ιόνιο.. για να βγάλουνε από τους υδρογονάνθρακες το 1/100 από ότι βγάζουνε από τον τουρισμό.

 2. Yπολογίζουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου των οποίων την εκμετάλλευση έχει ήδη εκκινήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με τη Noble Energy σε 15 τρισ. κυβικά μέτρα, όγκος που μεταφράζεται σε 7 τρισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές.Αρχικη εκτιμηση..
  Πριν απο μερικες ημερες.. “35 trillion cubic meters (TCF) of natural gas have been discovered, in Cyprus’ and Israel’s EEZ» Published by Globes on May 10, 2012
  Συγνωμη αλλα «1/100 από ότι βγάζουνε από τον τουρισμό’???
  το τριγωνο Ελλαδα-Κυπρος-Ισραηλ ειναι οτι καλυτερο για την Ελλαδα, οικονομικα αλλα και πολιτικα.Ξυπνηστε επιτελους

 3. Ετσι!!! Έτσι είναι, αγαπητοί Χρήστο και Κυριάκο..! Απλά δεν παίζονται σε αφυία, οι παπατζήδες που μας κυβερνούν: Επίσης, αφού είναι τοοόσο κερδοφόρος ο Ορυκτός Πλούτος ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΧΑΡΙΖΟΥΝ σε Λάτση (τα ΕΛΠΕ) και Μπόμπολα (Ελλ. Χρυσός)???

  Από την στιγμή που το περιλάλητο “Πρόγραμμα” [της ευρωδούλου Δανειακής Συμβάσεως, συζευγμένης αναγκαστικά με ειδεχθές Μνημόνιο Συνεννοήσεως για μέτρα αυτοκαταστροφικής Λιτότητος, και συντεταγμένης συρρικνώσεως οικονομικών μεγεθών] ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ, που να χτυπάνε τον κώλο τους χάμες, ο παρακοιμώμενος και αρχισφουγγοκωλάριος της Αυτού Αλαζονικότητος Βαγγέλα του Φύσκονα, πανυπερσέβαστος δεσπότης Ιωάννης Μανιάτης ανακάλυψε την λαϊκιστική αίγλη του Ορυκτού Πλούτου, που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα [που αυτοί οι σιχαμένοι κρατοκτόνοι δημιουργούν].. Αν τα έλεγε Καζάκης ή Λαφαζάνης, θα επρόκειτο για γραφικότητες. Αφού τα ανακοινώνει ο τρισμέγιστος, αποτελούν αλήθεια του Θεού [της Ευρω-ολοκληρώσεως], όσες αναληθείς σάλτσες και αν προστεθούν [έτσι για ομορφιά]..! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=399465273480210&set=a.242788412481231.55885.100002502233523&type=1&theater https://www.facebook.com/photo.php?fbid=226185130729507&set=o.350605492826&type=3

Comments are closed.