Επιστροφή στην ύπαιθρο – Τρείς χιλιάδες αγροτεμάχια σε νέους αγρότες

0
97

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Περίπου 3.000 αγροτεμάχια, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν δοθεί μέχρι στιγμής σε νέους αγρότες προς 5 ευρώ το στρέμμα / χρόνο, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης.

Παράλληλα, ορθολογικοποιούνται άλλα περίπου 6 εκατ. στρέμματα που είναι καταπατημένα, ώστε να παραδοθούν και αυτά προς αξιοποίηση.

Σημειώνεται ότι με αφορμή την έρευνα του υπουργείου για την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο, ο υπουργός τόνισε ότι η τάση είναι τεράστια, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την πιο άμεση και αποδοτική επένδυση, με μικρό ρίσκο, που δίνει προοπτικές και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Καπα Research, σε Αττική και Θεσσαλονίκη 1 με 1,5 εκατομμύριο άτομα, στην πλειοψηφία τους υψηλού μορφωτικού επιπέδου, σχεδιάζουν την επιστροφή στην ύπαιθρο.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα, σε ποσοστό 68,2%, έχει σκεφτεί να φύγει, ενώ το 19,3% έχει κάνει ήδη συγκεκριμένες κινήσεις.

Απ’ όσους έχουν κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να φύγουν, οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για ελιά-ελαιόλαδο και βιολογικά προϊόντα, ενώ ακολουθούν τα αρωματικά φυτά, τα οπωρολαχανικά, το κρασί, τα μανιτάρια, η τρούφα, τα φρούτα, η στέβια, τα βιοκαύσιμα και τα όσπρια.

Σχόλια