«Όλοι Μαζί, Σκιάθος Καθαρή 2012» – Οι δράσεις καθαρισμού στο νησί

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών της Σκιάθου στην εβδομάδα εθελοντισμού για το περιβάλλον «Όλοι Μαζί, Σκιάθος Καθαρή», που για Έβδομη συνεχή χρονιά διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘η Σκιάθος’ υπό την αιγίδα του Δήμου. Η δράση υλοποιήθηκε από 17 έως 24 Μαρτίου.

Οι Σύλλογοι/Φορείς, που συμμετείχαν στην Εβδομάδα Καθαριότητας ήταν:

* ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΚΗ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ
* ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
* ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
* ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
* ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ‘ΔΥΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΙ’
* ΣΚΙΑΘΟΡΑΜΑ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΡΟΤΕΚΤΑ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΠΟΡ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΝΗΓΩΝ
* ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ
* ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
* ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ και ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΣΚΙΑΘΟΥ

Έτσι με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού στις παραλίες : Λυγαριές, Ασέληνος, Μαντράκι, Κρυφή Άμμος, Ελιάς, ‘Αγκιστρος, Πλάκες έως Κοχύλι, παλιό καρνάγιο, Κάστρο, Άγ. Παντελεήμονας, Αγ. Ελένη όπως και η περιοχή Δημοτικό πάρκο-λίμνη Αγ. Γεωργίου και η δασική περιοχή Τραχαλόμαντρα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Ομίλου Τουριστικής Προβολής κ. Κουκουλάκη Ιων., για την ενεργό συμμετοχή του, διαθέτοντας δέκα εργάτες, τον κ. Χούμα Λάμπρο που για ακόμα μία φορά διέθεσε το καΐκι του για τον καθαρισμό των παραλιών του Κάστρου και του Αγ. Παντελεήμονα όπως και τον κ. Ζλατούδη Αθανάσιο που διέθεσε το σκάφος του για τον ίδιο λόγο, στον κ. Σαντίκο Ν. για τη διάθεση εργατικού δυναμικού και τέλος στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και συμμετείχαν στην δράση, κ. Αντωνίτσα Ηλία και κ. Σταυρογιανόπουλο.

Τέλος ο Σύλλογός ευχαριστεί θερμά τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για την συνεργασία.

Η ομάδα καθαριότητας του Δήμου υποστήριξε την όλη δράση με υλικά και συντονισμένη και εντατική παρουσία. Οχήματα και μηχανήματα του Δήμου σε καθημερινή βάση μεταφόρτωναν την συγκομιδή πολλών τόνων απορριμμάτων προς το ΧΥΤΑ.

Στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί επιστολή εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου  «Η Σκιάθος», όπου θα κοινοποιούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η αντιμετώπιση των οποίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

Επιστολή επίσης στάλθηκε επιστολή στις οικολογικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Δικτύου Μεσόγειος SOS όπως και στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ προτείνοντας την απαγόρευση χρήσης του φελιζόλ από τα αλιευτικά σκάφη, υλικό μη ανακυκλώσιμο και ιδιαίτερα ρυπογόνο, αφού η διασπορά του καθιστά αδύνατη την συλλογή του, όπως και για την μείωση τω πλαστικών βαρελιών που κατά δεκάδες μολύνουν τις ακτές μας

Ακόμα με πρωτοβουλία του Συλλόγου στάλθηκε επιστολή προς την ΕΤΑΔ, με σκοπό τον ευπρεπισμό και καθαρισμό του Ξενία.

Τέλος στα μέσα Απριλίου θα διοργανώσουμε έκθεση με τίτλο «Τα ξεβράσματα της Θάλασσας» από αντικείμενα που σύλλεξαν οι Εθελοντές κατά τη διάρκεια της δράσης.

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εθελοντών δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθητοποιημένης κοινωνίας που ανταποκρίνεται σε οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις.

Οι συμμετέχοντες -μέλη συλλόγων, μαθητές σχολείων αλλά και μεμονωμένοι πολίτες- συμπράττοντας μ” αυτό τον τρόπο σε μία κοινή προσπάθεια συγκέντρωσης και απομάκρυνσης σκουπιδιών, απέδειξαν πως μέσα από την καθημερινότητα μας μπορούμε να κάνουμε την προστασία του περιβάλλοντος δικής μας υπόθεση.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν τόσο αισθητικό, όσο και εκπαιδευτικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει η επικρατήσει η αντίληψη για την άμεση ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Σχόλια