Θεσσαλονίκη: «στις καλένδες η μεταφορά του ποδηλατοδρόμου»

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στις… καλένδες παρέπεμψε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης για μεταφορά του Ποδηλατοδρόμου από  το  πλακόστρωτο της  Παλαιάς  Παραλίας  στο  οδόστρωμα  της Λεωφόρου Νίκης, αγνοώντας και απαξιώνοντας τις ανάγκες μετακίνησης χιλιάδων πολιτών (πεζών και ποδηλατών) της Θεσσαλονίκης που δικαίως διαμαρτύρονται για την πολύμηνη καθυστέρηση όσον αφορά τη διευθέτηση του θέματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με καθυστέρηση πλέον των οκτώ μηνών που έγινε με επίκληση μιας απροσδιόριστης γραφειοκρατίας και αφού είχε προηγηθεί μαραθώνια εσωτερική αλληλογραφία με το Δήμο, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι δεν… προτίθεται να γνωμοδοτήσει η ίδια και παρέπεμψε το σχετικό φάκελο στην αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η παράδοξη «καραμπόλα» του θέματος μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών προκαλεί δικαίως την οργή των ποδηλατών, των πολιτών –αλλά και του Δήμου- της Θεσσαλονίκης που διαμαρτύρονται διότι η μετακίνηση τους είναι επικίνδυνη με τις παρούσες συνθήκες και διότι καθυστερεί ανεξήγητα η εκτέλεση ενός έργου που αντί να εμπλακεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας θα έπρεπε να είχε επιλυθεί με άμεσο τρόπο, επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης.

«Η καθυστέρηση δεν οφείλεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης που έκανε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες από την αρχή, αλλά στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που παραπέμπουν το θέμα η μία στην άλλη. Είναι απαράδεκτο μετά από οκτώ μήνες να μην έχει δοθεί απάντηση για ένα έργο που θα λειτουργήσει ευεργετικά και για τους πεζούς που περπατούν στο πεζοδρόμιο και για τους ποδηλάτες που θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια στο οδόστρωμα της Λεωφόρου Νίκης. Είναι απαίτηση πλέον του Δήμου Θεσσαλονίκης οι υπηρεσίες στις οποίες παραπέμφθηκαν τα σχετικά έγγραφα να μην προσθέσουν κι άλλους μήνες στην οκτάμηνη καθυστέρηση και να κάνουν γρήγορα αυτό που πρέπει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κουράκης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Από τον Ιούλιο του περασμένου έτους (υπ’ αρ.  1011/2011  ΑΔΣ  (4 – 7 – 2011)  ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενέκρινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του,   τη  μεταφορά του Ποδηλατοδρόμου  από  το  πλακόστρωτο της  Παλαιάς  Παραλίας  στο  οδόστρωμα  της Λεωφόρου Νίκης. Καταγράφονται παρακάτω οι ενέργειες που ακολούθησαν σχετικά με την πορεία του ζητήματος:

-Στις 8-7-2011 διαβιβάστηκε στη πρώην  Δ/νση Δημοσίων Έργων/ΠΚΜ  η Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, η μελέτη χάραξης και διατομής ποδηλατοδρόμου και η μελέτη εργοταξιακής σήμανσης για έγκριση.

-Στις 23/11/2011 (4 μήνες μετά!!) η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ΔΤΕ/ΠΕΘ), στην οποία διαβιβάσθηκε ο σχετικός φάκελος από την Δ/νση Δημοσίων Έργων/ΠΚΜ,  ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης επιπλέον την εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών φόρτων και ροής πεζών και ποδηλάτων.
-Στις 29/12/2011 ολοκληρώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών φόρτων και διαβιβάσθηκε στη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ΔΤΕ/ΠΕΘ) προκειμένου να γνωμοδοτήσει.

-Στις 23/2/2012 (δύο μήνες μετά!!) η ΔΤΕ/ΠΕΘ ζήτησε πρόσθετα στοιχεία ροής πεζών και ποδηλάτων.

-Στις 6/3/2012, μετά την εκ νέου επεξεργασία των στοιχείων ροής πεζών, οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης απέστειλαν συμπληρωματική έκθεση ροής πεζών στη ΔΤΕ/ΠΕΘ προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά.

-Στις 22/3/2012 οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης πληροφορήθηκαν  ότι η ΔΤΕ/ΠΕΘ  δεν προτίθεται να γνωμοδοτήσει η ίδια και ότι θα διαβιβάσει  τον σχετικό φάκελο στη ΔΤΕ/ΠΚΜ προκειμένου να γνωμοδοτήσει αυτή για την μεταφορά του Ποδηλατοδρόμου από το Πλακόστρωτο της Παλαιάς Παραλίας στο οδόστρωμα  της Λεωφ. Νίκης.

-Μετά  την  παρέλευση  περίπου  οκτώμιση  μηνών  ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ακόμη  λάβει  την απαιτούμενη έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία  ΔΤΕ/ΠΕΘ  προκειμένου  να  διαβιβασθεί  αυτή  στην  Δ/νση  Τροχαίας  και  να ληφθεί  η οριστική έγκριση μεταφοράς του Ποδηλατοδρόμου από  το  Πλακόστρωτο της  Παλαιάς  Παραλίας  στο   οδόστρωμα  της Λεωφ. Νίκης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ζητάει συγνώμη από τους ποδηλάτες της πόλης και τους δημότες για την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση.

Σχόλια