Πλαστικές σακούλες: «τέλος» η δωρεάν διάθεση στα καταστήματα

0
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τις πλαστικές σακούλες προσπαθούν να «εξολοθρεύσουν» οι Βρυξέλλες και το τελευταίο μέτρο που εξετάζουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης από τα καταστήματα.

Βάσει του σχεδίου, που θα συζητηθεί τον επόμενο και αν υπερψηφιστεί ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ ακόμα και σε δυο μήνες, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν για τις σακούλες μιας χρήσης που προμηθεύονται από τα καταστήματα όταν ψωνίζουν.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Πράσινης Βίβλου για τις πλαστικές συσκευασίες, που θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσεχές διάστημα.

Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί περίπου 500 πλαστικές σακούλες ετησίως, τις περισσότερες από αυτές μόνο για μια φορά. Το 2008 η παραγωγή πλαστικών τσαντών στην Ευρώπη έφτασε τα 3,4 εκατομμύρια τόνους, με το ποσοστό ανακύκλωσης να περιορίζεται στο 6,4%.

Παρά την ευρεία χρήση τους, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να ξεφορτωθούν τις πλαστικές σακούλες, με τα 2/3 των συμμετεχόντων σε σχετική έρευνα της Κομισιόν να ζητούν καθολική απαγόρευση.

Πέρυσι η Ιταλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε τις μη βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες μιας χρήσης. Αντίστοιχη απαγόρευση ισχύει στη Σομαλία, τη Ρουάντα και την Τανζανία.

Έξυπνοι τρόποι για να ξαναχρησιμοποιήσετε τις πλαστικές σακούλες

Μέχρι να σταματήσουν να διατίθενται δωρεάν ή να ισχύσει καθολική απαγόρευση για τις πλαστικές σακούλες, καλό θα ήταν να επαναχρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερες φορές πριν πεταχτούν.

Δείτε εδώ 16 έξυπνους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά τις πλαστικές σακούλες.

econews

Σχόλια