Βουλγαρία: νέα περιβαλλοντική βόμβα «Made in Russia» στη γειτονιά μας

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μπορεί να υπονόμευσαν την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, προφασιζόμενοι περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά δεν διστάζουν να εγκαταστήσουν μια ακόμα οικολογική βόμβα στη γειτονιά μας παρά τις πρότερες διαβεβαιώσεις τους.

Ο λόγος για τους Βούλγαρους και τις παλινωδίες του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος αφού απέλυσε τον υπουργό Ενέργειας Τράικο Τραΐκοφ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προμηθευτεί έναν ατομικό αντιδραστήρα από τη Ρωσία παρότι είχε επανειλημμένως αποκλείσει κάθε “πυρηνική” συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ατομικός αντιδραστήρας θα εξοπλίσει τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε, αλλά ο ίδιος δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση του αντιδραστήρα στο γνωστό μας Κοζλοντούι.

Παράλλήλα πληθαίνουν οι φωνές από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον που κατηγορούν τη Βουλγαρία ότι προσδένεται ολοένα και περισσότερο στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας.

Αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία στις εισαγωγές πετρελαίου κατά 89%, φυσικού αερίου κατά 100%, ενώ 100% ρωσικό είναι και το πυρηνικό καύσιμο που χρησιμοποιείται στο Κοζλοντούι.

Ρωσικής προέλευσης είναι τέλος και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε.

Στις αποφάσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού για κατασκευή ατομικού εργοστασίου στο Μπέλενε αντιδρούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση, οι οποίες τον κατηγορούν ότι αποφασίζει κατόπιν ρωσικών υποδείξεων.

Αντίθετα, για το Κοζλοντούι οι αντιδράσεις είναι μάλλον ήπιες.

econews

Σχόλια