Φωτοβολταϊκά Εκκλησίας: «μας βάζουν εμπόδια» λέει ο Ιερώνυμος – «Όχι σε νέο Βατοπέδι»

1
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο ζήτημα της κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου σε εκτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε την Πολιτεία να αφήσει την Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της προς όφελος του ελληνικού λαού και να την αντιμετωπίσει ως αρωγό και όχι ως αντίπαλο.

Αναλυτικά ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε τα εξής:

«Είναι απορίας άξιον πως κάθε φορά που η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και εν γένει η Εκκλησία της Ελλάδος επιχειρούν να αξιοποιήσουν νομίμως την περιουσία τους, προς όφελος του ελληνικού λαού που δοκιμάζεται σκληρά, παρουσιάζονται αίφνης πάσης φύσεως προσκόμματα, ενδεδυμένα με τον μανδύα κάθε είδους ευαισθησιών, από πρόσωπα των οποίων η κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη περιορίζεται απλά και μόνο σε βαρύγδουπες, δακρύβρεχτες και δήθεν ιδεολογικά φορτισμένες διακηρύξεις.

Ούτε ο λαός μας, που έχει βυθιστεί στη φτώχεια και την ανασφάλεια ανακουφίζεται με λόγια, ούτε τα πολυάριθμα εκκλησιαστικά ιδρύματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία κάθε μέρα όλο και περισσότερο εγκαταλείπονται από το κράτος πρόνοιας, συντηρούνται με δηλώσεις, ούτε οι λειτουργικές ανάγκες της Εκκλησίας αντιμετωπίζονται με ευχολόγια.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην πατρίδα και επίγνωση της αποστολής τους σε ώρες εξαιρετικά κρίσιμες για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, εμμένουν στην απόφασή τους για την αξιοποίηση με κάθε νόμιμο τρόπο της περιουσίας τους. Και θέλουν να πιστεύουν πως η Πολιτεία θα αντιληφθεί ότι παραμένουν αρωγοί στον κοινό σκοπό και όχι κατ’ επίφαση συνεργάτες ή αντίπαλοι.

Περαιτέρω η Εκκλησία μας θα ευχόταν να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους φορείς, όπως π.χ. τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για την αξιοποίηση της περιουσίας τους, που μέχρι σήμερα έχει καταληστευθεί, προκειμένου να πορέσουν οι ηλικιωμένοι μας να ανταπεξέλθουν με αξιοπρέπεια στο βάρος των γηρατειών τους.»

— Αποφεύχθηκε “νέο Βατοπέδι” λέει ο Παπαδημούλης

Για δικαίωση περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων έκανε λόγο ο βουλευτής τουτ ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στην απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για τα φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη.

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως η “Πεντέλη δεν πρέπει να εξελιχθεί σε Βατοπέδι νο 2”.

Η δήλωση του κ. Παπαδημούλη είχε ως εξής:

“Η κατάθεση φωτογραφικής τροπολογίας από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που παραχωρούσε στην Εκκλησία 23.000 στρέμματα αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής στην Πεντέλη για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 3.500 στρεμμάτων, αποτέλεσε σκάνδαλο που προς το παρόν δεν έγινε δεκτό από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου.

Αποτελεί δικαίωση των αγώνων των κατοίκων και του περιβαλλοντικού κινήματος. Ωστόσο η προστασία και η αναδάσωση της Πεντέλης απαιτεί συνεχή αγώνα και επαγρύπνηση, διότι οι προθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου αποτυπώνονται στις δηλώσεις του.

Η απόρριψη της τροπολογίας δε συνιστά ματαίωση αλλά αναβολή μιας επιζήμιας «ιερής» επένδυσης με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η Πεντέλη δεν πρέπει να εξελιχθεί σε Βατοπέδι νο 2.»

econews