Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας των μεσογειακών δασών από πυρκαγιές

1
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “PROTECT: Ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό μοντέλο για την προστασία των μεσογειακών δασών από τις πυρκαγιές” του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας MED 2007-2013, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα φιλοξενήσει στην Τρίπολη Διήμερη Συνάντηση Εργασίας του εταίρων του έργου η οποία και θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012.

Κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης θα διεξαχθεί στην Τρίπολη η  6η Σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης, με τη συμμετοχή των διακρατικών εταίρων του έργου “PROTECT” από την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ισπανία, και την Πορτογαλία, όπου θα πραγματοποιηθεί  λεπτομερής ανάλυση και καταγραφή της έως τώρα επιτυχημένης πορείας του έργου και των επιμέρους στόχων του, ενώ ταυτόχρονα θα τεθούν και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν έως ότου αυτό ολοκληρωθεί (τέλος του 2012).

Tην επόμενη μέρα, Τρίτη 27 Μαρτίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ.Ελλάδας και Ιονίου, την Πυροσβεστική και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας θα υλοποιήσει  αναδάσωση με τη συμμετοχή μαθητών από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης και από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλόπολης.  Στην αναδάσωση θα συμμετέχουν επίσης και οι διακρατικοί εταίροι του έργου. Στη συνέχεια, οι εταίροι θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη μελέτης στις καμένες εκτάσεις του Μαίναλου Όρους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με μία επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας όπου οι εταίροι του έργου θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και το ανεκτίμητης αξίας φυσικό τοπίο.

Το έργο PROTECT υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED 2007-2013 και χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων και μεθοδολογιών για την πρόληψη των πυρκαγιών στα Μεσογειακά Δάση.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.