ΥΠΕΚΑ: διευκρινίσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

3
878

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με αφορμή τη συζήτηση σε κάποια μέσα μαζικής επικοινωνίας για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διευκρινίζει ότι:

Η Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια εχει μεριμνήσει για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στην ηλεκτρική ενέργεια ανεξαρτήτως του τόπου που κατοικούν. Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, έχει επίσης ορίσει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει να λαμβάνουν τιμολόγια ηλεκτρισμού με μειωμένη τιμή.

Επιπλέον πρόσφατα (2010) καθιέρωσε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) με το οποίο καθιερώθηκε ειδικό χαμηλό τιμολόγιο για τους ευάλωτους καταναλωτές (τρίτεκνους, άνεργους, χαμηλού εισοδήματος και ΑμΕΑ), που αποτέλεσε μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για να παρασχεθεί ένα δίκτυ ασφαλείας για τους ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες την δύσκολη αυτή περίοδο.

Όλες οι υπηρεσίες αυτές αποτελούν τις   Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) και εξασφαλίζουν:

1)  Ίδια τιμολόγια σε νησιά και ηπειρωτική χώρα (παρά το ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στα νησιά είναι κατά πολύ μεγαλύτερο αυτού στην ηπειρωτική χώρα)

2)  Μειωμένο τιμολόγιο πολυτέκνων

3)  Μειωμένο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Το κόστος των υπηρεσιών αυτών καλύπτεται από τη χρέωση για τις ΥΚΩ που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν.2773 που ίσχυε μέχρι τον 22/8/2011 και σύμφωνα με το άρθρο 196 παρ. 14 του νέου νόμου 4001, που ισχύει από 22/8/2011.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατη απόφασή του επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της Πολιτείας να επιβάλει ΥΚΩ και να γίνεται ανάκτηση του κόστους αυτών από το σύνολο των καταναλωτών, συμφωνα με το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο. Με την ίδια απόφαση το ΣτΕ ακύρωσε παλαιότερες Υπουργικές Αποφάσεις (ακυρώθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις για τα έτη 2008  του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ Β 1321/3.7.2009) και ομοίως για το 2009  του ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ Β 189/25.2.2010)), επικαλούμενο ότι δεν είχε εκδοθεί ο Κωδικας Διαχειρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και δεν είχε απαντηθεί το αίτημα της Ελληνικής Πολιτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαίρεση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών από την υποχρέωση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πολιτεία έχει ήδη κινηθεί στην κατεύθυνση που θέτει η απόφαση του ΣτΕ, ώστε άμεσα να αντιμετωπισθούν τα νομικά θέματα που αναφέρει και θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε σε καμία περίπτωση να μη τεθεί σε κίνδυνο η παροχή των υπηρεσιών αυτών στους ευάλωτους συμπολίτες μας και στα νησιά.

Από τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις ουδεμία πρόσθετη επιβάρυνση θα επέλθει, ούτε για τα παρελθόντα, ούτε για τα επόμενα έτη.

econews

3 Σχόλια

  1. ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΟΦΕΛΕΙΑΣ. ΑΠΟ 300 ΕΥΡΩ ΤΑ 97 ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΟΦΕΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ………… ΤΙ ΝΑ ΠΩ ……….

  2. Αν θέλει η ΔΕΗ να κανει κοινωνικη πολιτικη να το κανει από τα κερδη της κι οχι βαζοντας τους πολιτες να πληρωσουν και παλι τα σπασμενα.
    δεν ντρεπεστε και λιγο… αλλα δεν φταιει κανενας ,εμεις φταιμε που δεχομαστε οποιαδηποτε ανοησια σας ερθει στο εκφυλισμενο σας μυαλο…

Comments are closed.