Πόλεις χωρίς αυτοκίνητα μέχρι το 2030

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Πράσινες» πόλεις απαλλαγμένες από αυτοκίνητα οραματίζεται μια νεοσύστατη οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ονομάζεται «Visions 2030».

Πρόκειται για ένα νέο κίνημα που ξεκίνησε από την πανεπιστημιακή κοινότητα και σε συνεργασία με ποδηλάτες και πεζούς προσπαθεί να μεταμορφώσει τέσσερις μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, προωθώντας τις αρχές της βιώσιμης μετακίνησης.

Στόχος είναι μέχρι το 2030 η μετακίνηση στην πόλη με το αυτοκίνητο να θεωρείται «ξεπερασμένη», σε βαθμό που το 80% των διαδρομών θα γίνεται με το ποδήλατο, ακόμα και με τα πόδια.

Η οργάνωση σύντομα θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις αρμόδιες Αρχές σχετικά με το πώς μπορούν να επιτευχθούν οι προτάσεις της.

Με προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή θα  παρουσιαστούν τρισδιάστατες εικόνες των «πράσινων» πόλεων, ενώ θα χρησιμοποιηθούν ρεαλιστικοί κανόνες συμπεριφοράς, βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι αντιδράσεις των ανθρώπων στους δρόμους του εικονικού κόσμου.

Για να τεθεί σε εφαρμογή ένα μοντέλο πόλης χωρίς αυτοκίνητα, πρέπει να προωθηθούν πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να περπατούν και να χρησιμοποιούν περισσότερο τα ποδήλατά τους.
Τα οφέλη της βιώσιμης μετακίνησης είναι τεράστια, με σημαντικότερα τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα καθώς και τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

econews

Σχόλια