Νέα «υπερ-ασπιρίνη» καταπολεμά 11 τύπους καρκίνου

0
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έναν νέο τύπο «σούπερ» ασπιρίνης με εντυπωσιακές αντικαρκινικές ιδιότητες ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «City College» της Νέας Υόρκης.

Δοκιμές που διεξήχθησαν σε ποντίκια έδειξαν ότι το νέο φάρμακο, που ονομάζεται «ασπιρίνη NOSH» βοηθά στην καταπολέμηση 11 τύπων καρκίνου, μεταξύ των οποίων τον καρκίνο του εντέρου, των πνευμόνων, του στήθους, του προστάτη του παγκρέατος, καθώς και τη λευχαιμία.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το φάρμακο συρρίκνωσε κατά 85% ανθρώπινους καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου που εμφυτεύτηκαν σε ποντίκια, χωρίς μάλιστα να προκαλέσει παρενέργειες.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Khosrow Kashfi, η επιτυχία της πρωτοποριακής ασπιρίνης έγκειται στο ότι είναι πάρα πολύ δραστική, με πολύ περιορισμένα σημάδια τοξικότητας και χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

Προηγούμενες έρευνες που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  υποστηρίζουν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη ασπιρίνης σε χαμηλές δόσεις μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ερευνών προειδοποιούν ότι η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει στομαχικό έλκος, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Σημειώνεται ότι η ασπιρίνη NOSH βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αργήσουν πολλά χρόνια ακόμα.

econews

Σχόλια