Βιοντίζελ από τηγανέλαιο: ποιοι δήμοι κινούν τα οχήματά τους “εναλλακτικά”

3
221

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αυτόματο μηχάνημα μετατροπής καμμένων λαδιών και μαγειρικού λίπους σε βιοντίζελ πρόκειται να αγοράσει ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr ο δήμαρχος, το παραγόμενο βιοκαύσιμο θα τροφοδοτεί είτε τα μηχανήματα του δήμου είτε θα μοιράζεται στους αγρότες καθώς αποτελεί άριστο υποκατάστατο του πετρελαίου για τα τρακτέρ.

Το πρόγραμμα του δημάρχου θα επεκταθεί από τη συλλογή λαδιών από τους χώρους εστίασης και στη συλλογή οικιακών απορριμμάτων. Το ποσοστό ανακύκλωσης και μετατροπής του καμμένου τηγανέλαιου σε βιοντίζελ είναι πολύ υψηλό καθώς ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 85%.

Το παράδειγμα του Δήμους Αγιάς, όπως ενημερώνει το aftodioikisi.gr, ακολουθούν και άλλοι δήμοι, όπως ο Δήμος Θάσου που συγκεντρώνει τηγανέλαια από χώρους εστίασης του νησιού και ο Δήμος Μεσολογγίου, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με την εταιρεία Revive.

Επίσης, οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Κοζάνης και Βοΐου έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, μαθητές λυκείων των δήμων πηγαίνουν εκεί τα τηγανέλαια και συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία μετατροπής τους σε βιοκαύσιμο.

Υπενθυμίζεται τέλος η δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου κεντρικό απορριμματοφόρο θα κινείται με τηγανέλαιο από τον Απρίλιο (διαβάστε σχετικά στο econews).

3 Σχόλια

  1. nai ola kala alla pvws bgazoun ta barea metalla apo mesa???????????Ti stoixizoun ta fitra ritinis kai poso eykola tin akoune?????? En telei de milao ego giati exei ginei protasi gia tin bioximiki paragvgi eleou apo tin mikroorganiki paragogi elaiou apo mykites ,akouson aakouson me tin kyttarini os ypostroma……………….

Comments are closed.