Υδρογονάνθρακες: και πετρέλαιο στην Κύπρο εκτός από το φυσικό αέριο

0
41

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, πέρα από το φυσικό αέριο, ενδέχεται να κρύβει το οικόπεδο «12» στην υποθαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, όπως τόνισε ο διευθυντής Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, κατά την ομιλία του σε συνέδριο του ΑΠΘ για τους Υδρογονάνθρακες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ο κ. Κασίνης διευκρίνισε ότι αυτή την περίοδο οι Ισραηλινοί τρυπούν στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν τα ευρήματά τους, που αναμένονται στις 15 Απριλίου, είναι θετικά τότε θα μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι στο τεμάχιο 12, κάτω από το κοίτασμα αερίου υπάρχει πετρέλαιο.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Κασίνης επισήμανε ότι στην Ελλάδα η ΑΟΖ πρέπει να γίνει άμεσα βάση αναφοράς, έτσι ώστε να διαμηνυθεί στην Τουρκία ότι δεν είναι δυνατό να δέχεται το δίκαιο της Θάλασσας στον Εύξεινο πόντο και όχι στο Αιγαίο.

Παράλληλα πρότεινε τον αποκλεισμό από τη διαδικασία όλων των εταιρειών που προέβησαν σε έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς άδεια από το ελληνικό κράτος.

Σχόλια