Ενέργεια: Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας πρόκειται να υπογράψουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου ενέργειας του Economist , που λάβει χώρα στις 28 και 29 Μαρτίου 2012 στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Spa στην Αθήνα.

Στο συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ομιλία θα παραθέσει και ο Ειδικός Απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Πρέσβης Richard Morningstar.

Στο συνέδριο θα εξεταστεί ευρύτερα ο επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, με έμφαση στις δυνατότητες επενδύσεων, καθώς και στις γεωπολιτικές διαστάσεις τους. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Αντικείμενα συζήτησης θα αποτελέσουν επίσης οι προοπτικές στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και της μεταφοράς φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εισηγήσεις γύρω από την εξερεύνηση και το επίπεδο αξιοποίησης ενεργειακών κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Επί τάπητος θα τεθούν και οι προκλήσεις στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσει ανάμεσα σε άλλα και η πορεία διεθνών ενεργειακών προγραμμάτων (ITGI, IGB, SOUTHSTREAM, NABUCCO, TAP).

Στο συνέδριο μετέχουν περισσότεροι από 40 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται η πρόσφατη συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου στη Μεσόγειο, μεταξύ της ισραηλινής εταιρείας ηλεκτρικής ενεργείας και του ελληνοκυπριακού ομίλου ΔΕΗ Quantum Energy (διαβάστε περισσότερα στο econews).

Σχόλια