Θεσσαλονίκη: Ρυθμιστικό Σχέδιο και Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί – Ομιλία Σηφουνάκη

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στις αλλαγές που επιχειρούνται στην όψη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης χαιρετίζοντας την ημερίδα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ).

Ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε ότι κεντρική ιδέα των αλλαγών που θα συντελεστούν στην πόλη είναι η ανάδειξη και αποκατάσταση της “θαλάσσιας Σχέσης” ή “θαλάσσιας όψης”, με βάση το όραμα του Δημήτρη Φατούρου.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας Σηφουνάκη είχαν ως εξής:

—Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης

– περιγράφει την πόλη μέσα στα ευρύτερα όρια της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και φυσικής της γεωγραφίας τα οποία ανάδειξαν τη δυναμική της κατά τις τελευταίες δεκαετίες

– Αποσκοπεί στη διασφάλιση του προτύπου της «συνεκτικής πόλης» ώστε να αναχαιτιστούν, στο μέτρο του δυνατού, φαινόμενα άτακτης αστικής διάχυσης που

-βασίζεται, λοιπόν, στο φιλοπεριβαλλοντικό σχεδιασμό, δηλαδή, λαμβάνει υπόψη τους νέους τρόπους με τους οποίους μετακινούμαστε μέσα στην πόλη, οικοδομούμε, καταναλώνουμε τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους

-λαμβάνει μέριμνα για την προστασία των φυσικών αποθεμάτων που συνυπάρχουν με τον αστικό ιστό όπως είναι η θάλασσα, το δέλτα των ποταμών, οι λίμνες και οι ορεινοί όγκοι.

-λαμβάνει υπόψη τόσο την Ιστορία της όσο και τις νέες δυνατότητες που δημιουργεί η σύγχρονη εποχή

-αξιοποιεί και ενισχύει τους θεσμούς καινοτομικής έρευνας και τους θεσμούς πολιτισμού όπως το Πανεπιστήμιο, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα διεθνή φεστιβάλ, τα μουσεία, τα δίκτυα αρχαιολογικών αποστολών κ.λ.π.

—Διαγωνισμοί και θαλάσσια όψη

-βρίσκονται σε εξέλιξη πολλοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί των οποίων το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τον ΟΡΘΕ, έχει εξασφαλίσει του πόρους διεξαγωγής, ήτοι 6,6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

-19 Μαρτίου 2012, ολοκληρώνεται η παραλαβή των συμμετοχών στο διαγωνισμό για την Βαλκανική Πλατεία (Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη – Δήμος Νεάπολης/ Συκεών)

-6 Απριλίου 2012 ολοκληρώνεται η παραλαβή των συμμετοχών στο διαγωνισμό για το ριζικό ανασχεδιασμό του Ιστορικού Άξονα της οδού Αγίας Σοφίας σε όλο το μήκος του από το Πειραματικό Σχολείο του Δημήτρη Πικιώνη μέχρι τη θάλασσα.

-ο διαγωνισμός για το Επταπύργιο αποσκοπεί στον ανασχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου του ώστε να δημιουργηθεί ένας δημόσιος αστικός χώρος και να αυξηθεί, έτσι, η επισκεψιμότητα ενός σπουδαίου μνημείου βυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής με υψηλό συμβολισμό.

-Μέχρι σήμερα, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονταν με τρόπο αποσπασματικό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πολυμορφία και το σύνολο των λειτουργικών χαρακτηριστικών.

-Στο θαλάσσιο χώρο υπάρχουν περιοχές με μέγιστο οικολογικό ενδιαφέρον (Δέλτα Αξιού), εγκαταστάσεις μεταποίησης και διαμετακόμισης, λειτουργίες με βιομηχανική επικινδυνότητα, εγκαταστάσεις μεταφορών μητροπολιτικού ενδιαφέροντος, οικισμοί και περιοχές με έντονες τάσεις αστικοποίησης.

-Είναι η πρώτη φορά που, μέσω του Προγράμματος των 5 αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, η αρχιτεκτονική ανάγνωση του συνολικού αναπτύγματος των 60 χιλιομέτρων του Θερμαϊκού θα επιχειρηθεί ως υποστήριξη της ίδιας της ταυτότητας της πόλης.

-Ο ανασχεδιασμός – η σχεδιαστική διαχείριση – της ακτογραμμής, αποσκοπεί -για πρώτη φορά -στην αποκατάσταση της συνέχειας του θαλάσσιου τοπίου της Θεσσαλονίκης.

-ζητούμενο και των 5 διαγωνισμών είναι η πρωταγωνιστική εισαγωγή του νερού -και γενικότερα του φυσικού στοιχείου -στην οργάνωση του αστικού τοπίου.

-Οι διαγωνισμοί είναι ανοικτοί και σε διεθνείς συμμετοχές (οι προκηρύξεις είναι και στα Αγγλικά).

-Στις προτάσεις θα ενσωματωθεί η σχεδιαστική εμπειρία διαχείρισης του θαλάσσιου τοπίου, όπως αναπτύχθηκε στη Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μέσα στις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

-Ο πρώτος από τους πέντε διαγωνισμούς θα αφορά στα Δέλτα των ποταμών και θα ανακοινωθεί στο τέλος του Μαρτίου 2012. Οι επόμενοι διαγωνισμοί θα προκηρύσσονται σταδιακά ώστε να προσφέρεται, στους έλληνες μελετητές, η ευχέρεια να συμμετάσχουν σε περισσότερους από έναν διαγωνισμούς.

-Η κρίση του τελευταίου διαγωνισμού θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις 15 Δεκεμβρίου 2012.

-«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ x 4» είναι ο διαγωνισμός που απευθύνεται στους νέους αρχιτέκτονες κατά αντιστοιχία του διαγωνισμού «ΑΘΗΝΑ x 4» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ο διαγωνισμός αυτός – που θα προκηρυχθεί με τη συνεργασία της ΕΑΧΑ ΑΕ και θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο – αφορά στον ανασχεδιασμό του χώρου που παράγεται από την ενοποίηση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων σε πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης.

-το ΥΠΕΚΑ θα υποστηρίξει κάποια από τα έργα αστικών αναπλάσεων του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως η αρχιτεκτονική διαχείριση της Πλατείας Ελευθερίας

-η ΣΜΠΕ του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο και η δημόσια διαβούλευση θα έχει ολοκληρωθεί σε 40 ημέρες – δηλαδή στο τέλος του Απριλίου 2012.

Σχόλια