Νησί του Ειρηνικού «μετακομίζει» για να σωθεί από τον ωκεανό

0
74

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αγορά γης στα νησιά Φίτζι εξετάζει το μικρό νησιωτικό κράτος Κιριμπάτι στον Ειρηνικό, που απειλείται σοβαρά από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και κινδυνεύει να χαθεί από τον χάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο πρόεδρος του Κιριμπάτι Ανότε Τονγκ βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά έκτασης 23 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Βανούα Λέβου, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος των Φίτζι.

Η γη προορίζεται για καλλιέργειες, ενώ στην περιοχή θα εγκατασταθούν αρκετοί αγρότες από το Κιριμπάτι.

Τα νησιά Φίτζι απέχουν περίπου 2.000 χιλιόμετρα από το Κιριμπάτι και αποτελούν μια από τις βασικές επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους για μεταφορά πληθυσμού στο μέλλον, καθώς η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει επικίνδυνα.

Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι δήλωσε ότι η πολιτική της μεταφοράς πληθυσμού θα αποτελέσει την τελευταία λύση για τη διάσωση των κατοίκων, που φτάνουν τις 100.000, παραδέχτηκε ωστόσο ότι η χώρα του κάποια στιγμή θα χάσει τη μάχη που δίνει καθημερινά ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Αναφερόμενοι στο θέμα, αξιωματούχοι του Κιριμπάτι εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα επιτραπεί η μεταφορά των κατοίκων του νησιού σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Το σενάριο που εξέταζε το Κιριμπάτι μέχρι πρότινος ήταν η κατασκευή τεχνητών νησιών, που προσιδιάζουν στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

econews

Σχόλια