Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετία 2012: η ελληνική συμμετοχή

0
38

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι αρχιτέκτονες Πάνος Δραγώνας και Άννα Σκιαδά ορίστηκαν ως Εθνικοί Επίτροποι του Ελληνικού περιπτέρου στη 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής που θα πραγματοποιηθεί από τις 29/8 ως τις 29/11 στη Βενετία.

Με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής αξιολόγησης και με απόφαση του αναπλ. υπουργού ΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκη, η πρότασή τους «Made in Athens» θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με γενικό θέμα «Common Ground».

Έχοντας αναλάβει την ευθύνη των διοργανώσεων της ελληνικής συμμετοχής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στοχεύει στη διαρκή αναβάθμιση και διεθνή προβολή του ελληνικού αρχιτεκτονικού έργου.

Στο πλαίσιο ανοιχτής πρόσκλησης του Υπουργείου προς ενδιαφερόμενους αρχιτέκτονες, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους εξετάστηκαν 52 ατομικές και ομαδικές υποψηφιότητες. Την επιτροπή αξιολόγησης αποτελούσαν οι αρχιτέκτονες Ανδρέας Γιακουμακάτος (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Γιώργος Πανέτσος (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών) και η ζωγράφος-γλύπτρια Βάνα Ξένου (Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου).

Η πρόταση αφορά στην παρουσίαση ενός περιορισμένου αριθμού αρχιτεκτόνων και εστιάζει στις ετερογενείς καταβολές του έργου τους και στην ανάδειξη της τρέχουσας σχεδιαστικής προβληματικής τους.  Η έκθεση θα επιδιώξει να αναδείξει τις θετικές δυνάμεις που διαμορφώνονται μέσα στο κρίσιμο παρόν και να σκιαγραφήσει ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη και την αρχιτεκτονική της.

Η διάρκεια της Μπιενάλε Βενετίας θα είναι από 29 Αυγούστου μέχρι 29 Νοεμβρίου 2012.

Σχόλια