Ενέργεια και εκλογές δεν πάνε «πακέτο»

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το 2012 είναι χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και πιθανότατα και στη χώρα μας.

Την ίδια περίοδο παρατηρείται μια έκρηξη των τιμών της βενζίνης, όχι μόνο στη χώρα μας όπου η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει το 1,7 Ευρώ ανά λίτρο (διαβάστε σχετικά στο econews), αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές, ενώ οι τιμές της ενέργειας παραμένουν ευμετάβλητες και το οικονομικό περιβάλλον ασταθές.

Συνδυάζοντας την παγκόσμια οικονομική κατάσταση και ειδικότερα το ενεργειακό περιβάλλον με τις πολιτικές εξελίξεις σε πολλές χώρες του κόσμου ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκύντερ Έττινγκερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενέργεια και εκλογές δεν ταιριάζουν μαζί, καθώς η ενεργειακή πολιτική είναι “πολύ περίπλοκη” για να ενταχθεί στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο Επίτροπος παραδέχθηκε κατά την ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε ο ευρωπαϊκός βραχίονας του ιδρύματος Κάρνεγκι στις 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες πως “ό,τι κι αν δοκιμάσουμε, η ενέργεια γίνεται όλο και ακριβότερη και οι διεθνείς τιμές εξακολουθούν να επιδεικνύουν αστάθεια”.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα EurActiv, στο Βέλγιο η τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 1,74 Ευρώ ανά λίτρο. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Σαρκοζύ αποκάλεσε “αστειότητα” την πρόταση του αντιπάλου του Φρανσουά Ολάντ για “πάγωμα” της τιμής των υγρών καυσίμων, προσθέτοντας ότι το κόστος τους καθορίζεται “από μια παγκόσμια αγορά έξω από τα σύνορα της χώρας”.

Ο Σαρκοζύ καλείται να απαντήσει και στις εξαγγελίες της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν ΛεΠέν η οποία υποσχέθηκε δια τηλεοράσεως πως όχι μόνο θα μειώσει την τιμή του πετρελαίου, σε περίπτωση που εκλεγεί, αλλά και θα περιορίσει κατά 5% τις τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σιδηροδρομικών εισιτηρίων.

Ο Έττινγκερ παραδέχτηκε πως οι επικείμενες εκλογές σε Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία δεν συμβάλλουν στην πρόοδο των ενεργειακών πολιτικών και εξέφρασε την άποψη πως από το επόμενο έτος “ανεξαρτήτως έκβασης των εκλογών στις ΗΠΑ θα “αγγίξουμε” το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής”.

Ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν για το χρίσμα του αντιπάλου του Ομπάμα αποσυνδέουν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, βρισκόμενοι σε πλήρη διάσταση με τις απόψεις που επικρατούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο για την ατομική ενέργεια στην Ευρώπη, οι συνομιλίες στη Γαλλία -που είναι η πρώτη πυρηνική δύναμη στη Γηραιά Ήπειρο- θα ξεκινήσουν μετά τις επικείμενες εκλογές.

econews

Σχόλια