Πρόγραμμα "Ήλιος"-Ελληνικό δίνουν προοπτική λέει ο Παπακωνσταντίνου – Η ομιλία

0
252

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν το Πρόγραμμα “Ήλιος” και η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως τα δύο σχέδια “μπορούν βοηθήσουν την οικονομία να αποκτήσει και πάλι προοπτική […], να επανακτήσουμε την χαμένη ανταγωνιστικότητα μας μέσα από επενδύσεις που δημιουργούν δουλειές και φέρνουν πλούτο στη χώρα […] και να δείξουμε σε όλους, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες που φέρνουν δουλειές και πλούτο στη χώρα, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων”.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Παπακωνσταντίνου είχαν ως εξής:

—Ελληνικό

*Υπάρχει ευρύτατη συναίνεση ότι ο χώρος αυτός από τα μεγαλύτερα κομμάτια γης που σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα και ότι το να τον αφήνουμε να ρημάζει, όπως συμβαίνει σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν είναι αυτό το οποίο οφείλουμε ούτε για την Αθήνα ούτε για τους πολίτες αυτής της χώρας.

*Υπάρχει επίσης ευρύτατη συναίνεση ότι αξιοποίηση δεν σημαίνει τσιμεντοποίηση. Ότι αυτός ο τρόπος ανάπτυξης δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτός που θέλουμε.

Όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρίας Ελληνικόν ΑΕ που συστήθηκε ακριβώς για τους ειδικούς σκοπούς της αξιοποίησης αυτής της περιοχής είχαν να συγκεράσουν και να αντιμετωπίσουν τα εξής:

-Μια δεκαετία ουσιαστικής απραξίας της πολιτείας ως προς τη διαμόρφωση ενός σχεδίου και ενός πλαισίου αξιοποίησης, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες

Δεκάδες μελέτες που επιχειρούσαν να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της περιοχής, αλλά άφηναν απέξω σημαντικές παραμέτρους

-Τις θέσεις και τις απόψεις φορέων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα εμπλεκόμενων φορέων, υπέρ ή κατά της αξιοποίησης, που ακόμη κι αν συμφωνούσαν επί της αρχής προφανώς διαφέρουν σε ουσιαστικά ζητήματα

-Την ιδιομορφία αυτής της έκτασης, που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, τις γύρω υποδομές, τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει, τις απαιτήσεις συντήρησης που θα έχει η μία ή η άλλη εκδοχή αξιοποίησης

-Την ανάγκη και τη δίψα της χώρας να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα έργα ανάπτυξης που μπορούν να φέρουν εισόδημα στην χώρα, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς ως προς το δημόσιο συμφέρον

*Θεωρούμε ότι η δουλειά των τελευταίων δύο ετών και ειδικά των τελευταίων μηνών κατάφερε να οδηγήσει σε μια ισορροπημένη πρόταση κατ’ αρχάς πλαισίου για την αξιοποίηση της περιοχής.

*Με το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν, προσδίδεται για πρώτη φορά στο ακίνητο ενιαία και συνολική πολεοδομική και αναπτυξιακή ταυτότητα, συμβατή με τον αναπτυξιακό του προορισμό και τη μακρο-χωροταξική του ένταξη.

*Το σχέδιο νόμου δίνει ουσιαστική αξία στο ακίνητο.

*Θέτει αναγκαίους περιορισμούς, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επένδυση πέρα από την οικονομική και αναπτυξιακή της διάσταση, θα αποδώσει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής χώρους αναψυχής και κοινωνικών εξυπηρετήσεων.

*Το μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικό ΑΕ για τον χώρο του πρώην Αεροδρομίου και της παράκτιας ζώνης του Αγ. Κοσμά υποστηρίζεται από το σχέδιο νόμου. Με βάση αυτό το μοντέλο ανάπτυξης προκύπτουν τα εξής μεγέθη κατανομής του χώρου:

–          κάλυψη (αποτύπωμα κτιρίων) της τάξης του 20% της συνολικής έκτασης
–          δημόσιοι ανοιχτοί πράσινοι χώροι 40% της συνολικής έκτασης
–          ιδιωτικοί ανοικτοί πράσινοι χώροι 20% της συνολικής έκτασης
–          δρόμοι και χώροι κυκλοφορίας 20% της συνολικής έκτασης
–          μέσο ύψος κτιρίων 3,5 όροφοι

*Το Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής που θα δημιουργηθεί στο τμήμα του Πρώην Αεροδρομίου του Μητροπολιτικού Πόλου, θα έχει επιφάνεια έκτασης τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων.

*Αυτό θα περιλαμβάνει χρήσεις πρασίνου, ελεύθερων χώρων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών. Το χωρικό μοντέλο ανάπτυξης για το Πάρκο προβλέπει την κατανομή των 2.000 στρεμμάτων ως εξής:
–          75% χώροι αμιγούς πρασίνου
–          10% επιφάνειες κυκλοφορίας και ανοικτών αθλητικών γηπέδων (χωρίς κτίσματα)
–          15% κοινωφελείς χρήσεις και υποδομές

*Επιπλέον, προβλέπεται ειδική διαχείριση του παράκτιου μετώπου ορίζοντας μέγιστο συντελεστή κάλυψης 15% στο σύνολο της έκτασης και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων τους δύο ορόφους και τα 10μ. Υπάρχει, τέλος, ειδική πρόβλεψη για την προστασία των κατοίκων στα σύνορα με τους όμορους Δήμους καθώς δεν επιτρέπεται η κατασκευή υψηλών κτιρίων εντός ζώνης 100 μέτρων από τα όρια του ακινήτου με εξαίρεση των τμημάτων επί της Λ. Βουλιαγμένης και της Λ. Ποσειδώνος. Οι όροι αυτοί οδηγούν σε μία ήπια ανάπτυξη, ακόμα και με τον προσαυξημένο συντελεστή, και παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα να ωφεληθεί το Πράσινο Ταμείο.

*Το σχέδιο νόμου επιχειρεί την αξιοποίηση του ακινήτου με τρόπο που εξυπηρετεί και προωθεί αναπτυξιακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, αλλά και την ανάδειξη της Αθήνας σε πόλο διεθνούς ακτινοβολίας κλπ.. Ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, μέσω της εκμετάλλευσης των κλιματικών πλεονεκτημάτων του λεκανοπεδίου, ο νέος πόλος μπορεί να επαναπροσδιορίσει την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο.

—Πρόγραμμα “‘Ηλιος”

*Το Πρόγραμμα «Ήλιος», στοχεύει στην δημιουργία μεγάλων υποδομών παραγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα προς άλλες, κυρίως βόρειες, Ευρωπαϊκές χώρες.

*Το πρόγραμμα αυτό έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει νέες επενδύσεις και κεφάλαια, να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παραγωγής, κατασκευής, εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να ενισχύσει την γεωστρατηγική θέση της χώρας μας αξιοποιώντας έναν ανεξάντλητο φυσικό πόρο, την Ελληνική ηλιοφάνειας.

*Το Πρόγραμμα «Ήλιος» έχει ως βάση δύο ισχυρά ευρωπαϊκά νομοθετικά εργαλεία, την Οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την Οδηγία για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία ενσωματώνεται πλήρως στο ελληνικό δίκαιο με αυτό το νομοσχέδιο.

*Μέσω του Ήλιος η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιοποιεί και εφαρμόζει τις διατάξεις της Οδηγίας ΑΠΕ του 2009.

*Οι διατάξεις προβλέπουν διακρατικούς μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών, ώστε να γίνει εφικτή η επίτευξη των στόχων ΑΠΕ της ΕΕ για το 2020.

*Μέσα από το Ήλιος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το άφθονο πλουτοπαραγωγικό δυναμικό ηλιακής ενέργειας που διαθέτει και να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα για το κράτος από εξαγωγές αυτής της ενέργειας.

*Το ύψος αυτών των εσόδων είναι ιδιαίτερα υψηλό διαχρονικά και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην απομείωση του δημόσιου χρέους.

*Οι εταίροι μας έχουν αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του Ήλιος και η δυνατότητα οικονομικής συνεισφοράς του προγράμματος στη μείωση του δημόσιου χρέους εντάχθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής στις 26/10.

*Για την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, προϋποθέσεις είναι η επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας – σήμερα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως 3 GW, ενώ το «Ήλιος» προβλέπει τη δημιουργία υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο έως 10 GW – η διαμόρφωση ενός πλαισίου διμερών ή ενιαίων τιμών για την εξαγώμενη ενέργεια και η ύπαρξη φυσικού χώρου και θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα για τη δημιουργία των επενδύσεων αυτών.

*Για τις δύο πρώτες προϋποθέσεις η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

*Το σχέδιο και σε αυτή την πτυχή του – της διευρωπαϊκής διασύνδεσης – συνάδει απόλυτα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι στους άμεσους στόχους της, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη διασύνδεση των κρατών μελών μέσω των λεγόμενων «Λεωφόρων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ».

*Το Πρόγραμμα “Ήλιος” έχει μια περαιτέρω αναπτυξιακή και στρατηγική διάσταση. Η ανάπτυξη αυτών των υποδομών – πρακτικά, ένας νέος αγωγός μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας – πέρα από τα άμεσα οφέλη που θα προσφέρει στην οικονομία της χώρας μας, μας καθιστά «στρατηγικό παίκτη» στην Ευρωπαϊκή αγορά μεταφοράς ενέργειας.

*Το σχέδιο νόμου επιχειρεί να καλύψει ένα μέρος από την τρίτη προϋπόθεση που είναι η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που καθιστά εφικτή την υλοποίηση επενδύσεων και λειτουργία μεγάλων υποδομών φωτοβολταϊκών, μέσα από απλοποιημένες και στοχευμένες διαδικασίες αδειοδότησης.

*Το ΥΠΕΚΑ μέσω του ΟΚΧΕ έχει ξεκινήσει την αποτύπωση σε Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα των εκτάσεων που είναι διαθέσιμες από πλευράς δημοσίου για την χωροθέτηση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

—Βιοκαύσιμα

*Με το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται η ενσωμάτωση των Οδηγιών της ΕΕ 2009/28/ΕΚ σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και 2009/30/ΕΚ σχετικά με την καθιέρωση μηχανισμού για την παρακολούθηση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

*Το νέο θεσμικό πλαίσιο ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τα είδη και τη χρήση βιοκαυσίμων και θέτει τα κριτήρια αειφορίας σε βιοκαύσιμα και βιορευστά, δηλαδή τα όρια υποχρεωτικής μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση βιοκαυσίμων και βιορευστών και την τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών κριτηρίων.

*Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής των νέων κριτηρίων, με τη θέσπιση κανόνων υπολογισμού των επιπτώσεων των βιοκαυσίμων, βιορευστών και των συγκριτικών τους ορυκτών καυσίμων στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (κύκλου ζωής).

econews

Σχόλια