Ανακύκλωση: «άνοιξε» η μεγαλύτερη μονάδα για πλαστικές φιάλες ΡΕΤ στον κόσμο

0
162

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ξεκίνησε τη λειτουργία της η μεγαλύτερη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών στον κόσμο.

Πρόκειται για τη μονάδα Riverside της εταιρείας Carbonlite, συνολικής έκτασης 20.500 τετραγωνικών μέτρων στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας και ανακύκλωσης περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων πλαστικών φιαλών ΡΕΤ ετησίως, ενώ όπως υποστηρίζει η διοίκηση της Carbonlite θα δημιουργήσει 100 “πράσινες” θέσεις εργασίας.

Όπως προβλέπει η σχετική οδηγία στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, οι καταναλωτές μπορούν να απορρίπτουν φιάλες και άλλα δοχεία είτε σε κάδους ανακύκλωσης σε σούπερ-μάρκετ, είτε σε ιδιωτικά κέντρα ανακύκλωσης είτε “δωρίζοντάς” τα σε μη κερδοσκοπικά προγράμματα ανακύκλωσης.

Η πλειονότητα των φιαλών συγκεντρώνονται και εξάγονται στην Κίνα όπου τίθενται υπό επεξεργασία και διασπώνται σε πολυεστερικές ίνες. Από την πλευρά της η Carbonlite θα μευατρέπει τις χρησιμοποιημένες πλαστικές φιάλες σε σφαιρίδια ΡΕΤ (πέλετς) τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην κατασκευή νέων πλαστικών φιαλών εντός Ηνωμένων Πολιτειών.

“Ανακυκλώνοντας 2 δισ. φιάλες ΡΕΤ κάθε χρόνο εξοικονομούμε πάνω από 181 εκατ. λίτρα αερίων του θερμοκηπίου” υποστηρίζει Τζάρεντ Μπλούμενφελντ, επιθεωρητής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Carbonlite σχεδιάζει την επέκταση της μονάδας ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια φιάλες ΡΕΤ από τα μέσα του 2013.

econews

Σχόλια