Ι. Μαρκατάτος: Tι είπε για εγγυημένες τιμές, Πρόγραμμα Ήλιος, Upsolar – Αποκλειστικό

1
117

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνέντευξη στο econews.gr παραχώρησε ο Country Manager της Upsolar στην Ελλάδα κ. Ιωάννης Μαρκατάτος.

Ο κ. Μαρκατάτος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τον κλάδο των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Ήλιος, αλλά και στις επενδύσεις και τα προϊόντα της Upsolar σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ας δούμε αναλυτικά τι μας απάντησε:

Econews: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προσκόμματα ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας;

Ιωάννης Μαρκατάτος: Σίγουρα, η χώρα μας δεν έχει προσκόμματα όσον αφορά τον ήλιο, τον άνεμο και όλα τα «φυσικά» χαρίσματα που απαιτούνται, ώστε οι αποδόσεις των επενδύσεων στις Α.Π.Ε. να είναι ενδεχομένως οι υψηλότερες στον κόσμο. Εν τούτοις εκεί που η φύση έχει χαρίσει απρόσκοπτα όλα τα πλεονεκτήματα, έρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας και δημιουργεί πλήθος ανασταλτικών παραγόντων για την εφαρμογή βασικών νομοθετημάτων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην κρατική γραφειοκρατία ο οποίος είναι ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας. Και αυτό αφορά όχι μόνο στα φωτοβολταϊκά αλλά γενικά στις ΑΠΕ στην χώρα μας. Το ίδιο ανασταλτικός παράγοντας, που θα μπορούσε όμως ενδεχομένως να βρει και εξωτερική λύση, είναι η παντελής έλλειψη ρευστότητας, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις. Ωστόσο, η κρίση και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για άτακτη χρεοκοπία της χώρας, προφανώς και παρεμποδίζουν ξένα κεφάλαια να έλθουν στη χώρα μας, κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό.

Επίσης, για λόγους που δεν είναι «ξεκάθαροι», έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη κοινωνία και πολλαπλοί θεσμοί γύρω από τις ΑΠΕ, όπου, όποιος υποβάλει αίτημα για ανάληψη επενδυτικής πρωτοβουλίας, έστω και αν έχει επιλύσει τα προβλήματα γραφειοκρατίας και ρευστότητας στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, συγκρούεται με άλλα συμφέροντα που συνιστούν ένα δεύτερο δίχτυ ασφαλείας της γραφειοκρατίας και στο οποίο δίχτυ συμμετέχουν δημόσιοι οργανισμοί και εταιρείες που διαδραματίζουν, ή έχουν θεσμικό χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ, η ΡΑΕ, ο ΔΕΣΜΗΕ και άλλοι. Αιτήσεις μπλοκάρονται, πρωτοκολλημένα σχέδια αργοπορούν να στηθούν, από την ΔΕΗ δεν υπάρχει κανονισμός που να θέτει χρονικά όρια ή προδιαγραφές για την παράδοση των έργων. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τελικά να χάνονται επενδυτικές ευκαιρίες σημαντικού χαρακτήρα.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου τα πετρελαιοειδή είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και η μείωσή τους με παράλληλη χρήση ενέργειας από ΑΠΕ θα ισοδυναμούσε με τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων απαραίτητων να εξυπηρετήσουν το δημόσιο χρέος της χώρας. Η περσινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «θετική» από άποψης ανάπτυξης των Φ/Β στην Ελλάδα, αφήνοντας μια ελπίδα αισιοδοξίας.

Econews: Ποια είναι η γνώμη σας για την μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά και πώς εκτιμάται ότι αυτή η κίνηση θα επιδράσει στον κλάδο;

I.M: Ήταν κάτι αναμενόμενο και προσωπικά πιστεύω ότι ίσως και να έπρεπε να γίνει, αλλά σίγουρα όχι με τον τρόπο που έγινε. Η Ελλάδα , σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα την Τσεχία που «φούσκωσε» και «ξεφούσκωσε» σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη τα τελευταία δύο με τρία χρόνια στα φωτοβολταϊκά.

Κατά την γνώμη μου -που συμβαδίζει με πολλών ανθρώπων της αγοράς- οι προηγούμενες ταρίφες όπως είχαν αποφασιστεί το 2006 (ν.3468/2006) ήταν πλέον υψηλές σε σχέση με το που έχει φτάσει σήμερα το κόστος εγκατάστασης ενός έργου. Συγκεκριμένα οι εγγυημένες τιμές είχαν μειωθεί έως και τον Ιανουάριο του 2012 από το 2006 κατά 10-15% κατά περίπτωση (διασυνδεδεμένα και όχι νησιά, Ηπειρωτική Ελλάδα), ενώ το κόστος των εγκαταστάσεων είχε μειωθεί κατά 50%-60%.

Παρόλα αυτά δεν κρύβω την ανησυχία μου για το γεγονός ότι, ενώ πολύ σωστά είχε θεσπιστεί ένα πλαίσιο «αριθμητικής» μείωσης των εγγυημένων τιμών κατά περίπου 5% ανά εξάμηνο, πολύ πρόσφατα αντικαταστάθηκε με νέο νόμο με δραστικότερη μείωση (περίπου 20% μείωση τον Φεβρουάριο 2012 και επιπλέον περίπου 5% μείωση ανά εξάμηνο για τα επόμενα χρόνια). Αυτή η αστάθεια πολιτικής σχετικά με «εγγυημένες τιμές», μπορεί μεν να προκαλεί «επιτάχυνση» επενδύσεων (που όμως η οικονομική κρίση φρενάρει), παράλληλα όμως έχει και μια αρνητική πλευρά, της πρόκλησης προβληματισμού τόσο στην εγχώρια επενδυτική αγορά όσο και στους ξένους επενδυτές που θα τους ενδιέφερε να επενδύσουν στα Φ/Β στην Ελλάδα.

Δεν είμαι αντίθετος με την μείωση των εγγυημένων τιμών, σε επίπεδο που να χαρακτηρίζονται «δίκαιες» αλλά είμαι αντίθετος με την παντελή έλλειψη προγραμματισμού ως προς αυτήν.

Δείχνει ότι η Ελλάδα ακόμα δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά τους πόρους της που όμως έχει μεγάλη ανάγκη. Και το αποτέλεσμα αυτό είναι αναμενόμενο όταν οι αποφάσεις που παίρνονται από τους εκάστοτε υπουργούς δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις συστάσεις φορέων που εκπροσωπούν την ίδια την αγορά φωτοβολταϊκών, όπως π.χ ο ΣΕΦ (Σύνδεσμος Ελλήνων Φωτοβολταϊκών).

Econews: Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για το φιλόδοξο πρόγραμμα “Ήλιος”. Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η υλοποίησή του και αν ναι, ως παράγοντας της αγοράς, ποια εκτιμάτε ότι θα είναι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, πέραν των εξαγγελιών του ΥΠΕΚΑ;

I.M: Πολλά γράφονται και ακούγονται και προσωπικά μου αρέσει να είμαι ρεαλιστής. Το πρόγραμμα Ήλιος σαν ιδέα είναι φανταστική και μακάρι να επιτευχθεί, μιας και οι μακροοικονομικές επιδράσεις του είναι πέρα για πέρα σημαντικές και αναγκαίες. Τι κρύβεται από πίσω είναι που με ανησυχεί και κατά πόσο θα αφήσουν να πραγματοποιηθεί τέτοιο έργο.

Από τεχνικής άποψης, σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την υλοποίηση του προγράμματος. Επίσης δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι πίσω από αυτό το έργο κρύβονται ίσες ευκαιρίες για όλους τους παράγοντες της αγοράς φωτοβολταϊκών. Οπότε θα ήταν πιο σωστό να μην αναφερθώ στο αν είναι εφικτή η υλοποίηση του προγράμματος και ας αναφερθώ στα οφέλη που ενδεχομένως θα απέφερε.

Από περιβαλλοντικής άποψης είναι αυτονόητο ότι είναι πολύ θετικό και πρέπει να το τονίζουμε μιας και εκτός από επενδυτικό σχέδιο είναι πρώτα από όλα περιβαλλοντικό έργο, και θα πρέπει όλοι στον τόπο αυτό να αποκτήσουμε «περιβαλλοντική συνείδηση». Στα πολύ θετικά , σίγουρα οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της επένδυσης (ανάπτυξη) και το ότι ουσιαστικά θα επέτρεπε στην χώρα να ανεξαρτητοποιηθεί από άλλες πηγές παραγωγής ενέργειας, μη ανανεώσιμες, όπως το πετρέλαιο του οποίου οι τιμές δείχνουν να έχουν ανοδικές τάσεις.

Σαν χώρα είμαστε αρκετά εκτεθειμένη στην τιμή του πετρελαίου. Επίσης σημαντικές επιπτώσεις του προγράμματος, οι άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας που θα δημουργούνταν, σε μια τόσο δύσκολη εποχή για πολλούς, καθώς και ο «εξαγωγικός» χαρακτήρας μιας τέτοιας κίνησης που ουσιαστικά αποφέρει και οικονομική ανάπτυξη για την χώρα, είναι τα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα του προγράμματος. Αλλά είναι νωρίς για να εκφράζουμε απόλυτες απόψεις, ωστόσο κρατάμε την ελπίδα.

Econews: Ποιες είναι οι σημαντικότερες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά που έχει υλοποιήσει η Upsolar σε Ελλάδα και Κύπρο και ποια η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο δίκτυο ηλεκτροπαραγωγής;

I.M: Στην Ελλάδα η εταιρεία ήρθε τον χειμώνα του 2009 και πραγματοποίησε την πρώτη πώλησή της τον Φεβρουάριο του 2010. Έκτοτε έχουν εγκατασταθεί και συνδεθεί έως το Δεκέμβριο του 2011, 21,6MWp ανά την επικράτεια. Ήδη για το 2012 οι «αποστολές» πάνελ από την Κίνα και την Ευρώπη ανέρχονται σε 7,2MWp, που σημαίνει ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου στο δίκτυο θα είναι συνδεδεμένα 28,8MWp. Όλες οι επενδύσεις είναι σημαντικές ως προς τον περιβαλλοντικό τους χαρακτήρα, ωστόσο υπάρχουν 4-5 μεγάλα έργα 2MWp και 1MWp που, λόγο όγκου, θεωρούνται και σημαντικότερα.

Προσωπικά όμως θεωρώ εξίσου σημαντικές και τις συνεργασίες που έχουμε με πολλές εταιρείες του χώρου και οι οποίες μας έχουν επιτρέψει να έχουμε αυτήν την επιτυχία , μέσα σε μία τόσο ανταγωνιστική αγορά και μέσα σε τόσο μικρό διάστημα. Μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία μπήκε στην αγορά πολύ καθυστερημένα σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές της.
Στην Κύπρο η αγορά τώρα ξεκίνησε να αναπτύσσεται και έχουμε ήδη πωλήσεις και εκεί σε μικρότερη όμως κλίμακα έργων (100KWp).

Econews: Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της Upsolar;

I.M: Η Upsolar έχει ένα ιδιαίτερο business model που ονομάζεται “excellence in each step” και το οποίο βραβεύθηκε στο Αμβούργο τον περασμένο Οκτώβριο.

Καταρχάς προσφέρουμε στον επενδυτή πλήρη διαφάνεια ως προς την πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τα πάνελ μας , η οποία είναι πολύ ποιοτική σε σχέση με τα εργοστάσια ανεξέλεγκτης μαζικής παραγωγής που επιλέγουν συχνά τα υλικά τους βάσει με το τι είναι διαθέσιμο εκείνη την στιγμή.

Οι πρώτες ύλες μας επιλέγονται από το ιδιόκτητο R&D στην Shanghai, προσεγμένα και κατόπιν συγκριτικών μελετών στο εργαστήριο μας. Κατόπιν αυτού, και κατά την διαδικασία παραγωγής, διενεργούμε εσωτερικό έλεγχο ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής, κάτι που πιστοποιείται από κορυφαίους φορείς πιστοποίησης, σε αντίθεση με την πλειονότητα των ανταγωνιστών μας που δεν πραγματοποιούν έλεγχο ποιότητας σε κάθε στάδιο της παραγωγής τους.

Προσφέρουμε κατηγοριοποίηση ρευμάτων (shorting) των πάνελ μας κάτι που βοηθάει εξαιρετικά τους εγκαταστάτες αλλά προσφέρει και πολύ καλά αποτελέσματα από τεχνική άποψη. Οι εγγυήσεις μας είναι καινοτόμες μιας και εκτός των 10 ετών εγγύησης προϊόντος, προσφέρουμε «γραμμική» εγγύηση του efficiency του πάνελ μας με 97,5% τα τρία πρώτα έτη, 93,5% τα επόμενα 4, 90% στην 12ετία (αντί στην δεκαετία όπως οι περισσότεροι) ενώ στα 16 χρόνια είμαστε στο 86,5% αντί για 80% που έχει ο ανταγωνισμός και στην 20ετία 83,5% αντί για 80% που έχει ο ανταγωνισμός. Ποιοτικό είναι μέχρι και το packing list που προσφέρουμε.

Ουσιαστικά εκεί που διαφέρουμε είναι στο ότι έχουμε επενδύσει στην σχέση ποιότητα/τιμή, ελέγχοντας πλήρως τις γραμμές παραγωγής μας.

Όλο αυτό επιβεβαιώνεται και επιβραβεύεται και από μία premium ασφάλιση της παραγωγής μας από αμερικανική εταιρεία (PowerGuard) , μη ακυρώσιμη και που ισχύει για 25 έτη, κάτι που οι άμεσοι ανταγωνιστές μας δεν είναι σε θέση να προσφέρουν. Είναι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα μιας και διασφαλίζει τον τελικό επενδυτή πέρα κάθε κινδύνου. Και σε αυτό προσφέρουμε πλήρης διαφάνεια , μιας και μπορούμε να δώσουμε το ασφαλιστήριο στον εκάστοτε πελάτη, πριν ακόμα υπογράψει, ώστε να το αξιολογήσει και από μόνος του.

Τέλος σε πολλά τεστ που έχουν γίνει, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές μας από την Κίνα, είμαστε σταθερά πρώτοι σε πραγματικές παραγωγές. Θα υπενθυμίσω το OKO test που μας κατέταξε ως πρώτο κινέζικο προμηθευτή φωτοβολταϊκών.

Συνοψίζοντας, η εταιρεία μας προσφέρει απόλυτα ποιοτικά προϊόντα σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές από τους άμεσους ανταγωνιστές της. Αυτό που ενδιαφέρει τον επενδυτή είναι η σχέση ποιότητας/τιμής. Και τα αποτελέσματα πραγματικών παραγωγών στην Ελλάδα αυτό αποδεικνύουν. Και αυτά είναι στην διάθεση των εκάστοτε επενδυτών ώστε να κρίνουν και με πραγματικές παραγωγές αν αξίζει ή όχι να γίνουν πελάτες μας.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. To πρόγραμμα Ήλιος προβλέπει να παραχωρηθούν τσάμπα εκτάσεις στις οποίες η Γερμανία θα εγκαταστήσει Γερμανικά φωτοβολταϊκά τα οποία θα χρεωθεί η Ελλάδα και η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται στην Γερμανία η οποία θα αφαιρεί χρέος απο την Ελλάδα.
    Είναι ανέφικτο να μεταφερθεί ηλεκτρισμός στην άλλη άκρη της Ευρώπης μέσω εκατοντάδων χιλιομέτρων καλωδίων χωρίς σημαντικότατες απώλειες.
    Το σχέδιο Ήλιος υπάρχει μόνο για να σώσει απο τη χρεοκοπία τη βιομηχανία Γερμανικών φωτοβολταϊκών χρεώνοντας την Ελλάδα. Είναι ένα ακόμα σκανδαλώδες σχέδιο.

Comments are closed.