Θαλάσσια ρύπανση από το ναυάγιο στην Ελευσίνα

0
48

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Θαλάσσια ρύπανση, έκτασης περίπου 50 τ.μ. μαύρων πετρελαιοειδών και περίπου 2.000 τ.μ. διάσπαρτων αυτοδιαλυόμενων ιριδιζουσών κηλίδων, προκλήθηκε από το ναυάγιο του ανεφοδιαστικού πλοίου στην Ελευσίνα.

Την επιχείρηση απορρύπανσης έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες.

Ιδιώτες δύτες των εταιρειών απορρύπανσης προχώρησαν ήδη σε σφράγιση των  επιστομίων για αποφυγή περαιτέρω επέκτασης της ρύπανσης, ενώ επίκειται άμεση απάντληση του φορτίου και των καυσίμων κίνησης του πλοίου.

Το Δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει χθες το πρωί από  το αγκυροβόλιο των ΕΛ.ΠΕ. Ασπροπύργου έμφορτο με 1.800 Μ.Τ. fueloil και 200 Μ.Τ. marinegasoil (σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία) προκειμένου να εφοδιάσει το M/V«FAVOLA» σημαίας Ιταλίας στο αγκυροβόλιο της Ελευσίνας.

Στις 10.00 το πρωί άρχισε να βουλιάζει, πιθανότατα λόγω πρόσκρουσης με τα ύφαλα σε υπάρχον ναυάγιο, με αποτέλεσμα να βυθιστεί μέχρι το ύψος της πλώρης.

Στην περιοχή κατέπλευσαν άμεσα τρία πλωτά Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής.

Από την ημιβύθιση δέκα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ελευσίνας από λάντζες της περιοχής ενώ ο 48χρονος Πλοίαρχος εντοπίστηκε νεκρός στην καμπίνα του, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο.

Ο Α΄ Μηχανικός του πλοίου διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ίδιο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, όπου παραμένει νοσηλευόμενος ενώ οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας διενεργείται προανάκριση.

econews

Σχόλια