«Κόντρα» για την Κορώνεια

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υ.Π.Ε.Κ.Α. Γ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα της λίμνης Κορώνειας, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου ή δε γνωρίζει το θέμα της Κορώνειας ή οι Σύμβουλοί του τον παραπλανούν ή εσκεμμένα λέει αναλήθειες, αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα για τα οποία αποκλειστικά ευθύνεται κυρίως το Υπουργείο του και η Κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι θέλει να παραπλανήσει και να εξαπατήσει για ακόμη μία φορά τους πολίτες.

Η παραπομπή της Ελλάδος αφορά σε τέσσερα βασικά θέματα:

1. Η λειτουργία βιομηχανιών και η επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους, που ήταν κοινή αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Νομαρχίας. Επιλύθηκε από το 2009 από εμάς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού έκλεισαν 19 βιομηχανίες και λειτουργούν 9 με νέους όρους και τακτική παρακολούθηση από τις Υπηρεσίες. Τα στοιχεία που καταθέσαμε από τον Ιούνιο του 2009 ποιος και γιατί δεν τα έστειλε στην αρμόδια Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μήπως ευθυνόταν ο ίδιος, η προκάτοχος της κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ο Γεν. Γραμματέας Υδάτων κ. Αν. Ανδρεαδάκης που έθεσαν θέμα αναθεώρησης του αναθεωρημένου Σχεδίου Αποκατάστασης του 2004, προκαλώντας την καθυστέρηση των έργων για 2 χρόνια και την απένταξή του από το Ταμείο Συνοχής; Τα γνωρίζει αυτά ο Υπουργός; Δεν ξέρει ή δεν του είπανε;

2. Αγροπεριβαλλοντικά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Άραγε τι έγινε στον τομέα αυτό;

3. Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Λαγκαδά με αρμόδιο φορέα τον ομώνυμο Δήμο.

4. Το κλείσιμο των 2.000 γεωτρήσεων για τις οποίες έως το τέλος του 2010 ήταν υπεύθυνο το Υπουργείο του και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σήμερα με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης δεν πρόκειται να κλείσει καμία. Αρμόδια τώρα είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη συλλογή των αιτημάτων και τη σχετική εισήγηση, ενώ η έγκριση γίνεται με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέσω της Δ/νσης Υδάτων.

Ο Υπουργός αντί να προσπαθεί να ρίξει λάσπες προς εμάς, ας ρίξει μια ματιά στις επιστολές που του στείλαμε το Σεπτέμβριο του 2011 και να διερευνήσει για ευθύνες υπηρεσιακές και πολιτικές στο Υπουργείο του.

Ακόμη και τώρα που με παρεμβάσεις μας αναχρηματοδοτήθηκαν με 19 εκ. τα έργα που είχε αναλάβει η Νομαρχία «ξέχασαν» να εντάξουν τις άλλες δράσεις των άλλων Υπουργείων ή Φορέων με δυσμενή πιθανότητα αποτελέσματα για την παραπομπή της Χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τους το είπαμε. Το ξέρανε. Τι κάνανε;

Τους ενδιαφέρει μόνο ο Ψωμιάδης και όχι η Κορώνεια ή η καταδίκη της χώρας μας.

Με εκτίμηση,

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης
Κεντρικής Μακεδονίας
Διονύσης Χ. Ψωμιάδης»

Σχόλια