Διαχείριση αποβλήτων: διαβούλευση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

1
45

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η πρώτη φάση της μελέτης, που θα αποτελέσει το εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πάνω στο ζήτημα της Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και των αρμοδίων φορέων.

Όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός: «Το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων απαιτεί υπευθυνότητα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Οι εποχές όπου τα προβλήματα έρχονταν από το παρελθόν και μετακυλούσαν στο μέλλον έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εξετάζουμε τους ενδεδειγμένους και επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση η οποία θα είναι όμως και οικονομικά αλλά και κοινωνικά ωφέλιμη. Σχεδιασμός και διαχείριση απορριμμάτων χωρίς συνεργασία, αλλά και επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση δεν είναι δυνατή».

Η μελέτη αυτή εκπονείται για να αποτελέσει τη βάση της επικείμενης αναθεώρησης – τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Θεσσαλίας και της προώθησης των έργων για χρηματοδότηση.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση της μελέτης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες καθώς έχει διαμορφώσει ένα λειτουργικό πλαίσιο με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποριμμάτων(ΧΥΤΑ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Αποριμμάτων(ΣΜΑ) και Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), έχοντας ταυτόχρονα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων(ΧΑΔΑ), οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται σε άλλες περιοχές της χώρας επισείοντας πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεδομένα όπως η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού, η εξέλιξη της τεχνολογίας, η πρόσφατη λειτουργία των επιπλέον ΧΥΤΑ, η εφαρμογή του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» αλλά και η νέα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία εισάγουν καινούρια στοιχεία στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των ΑΣΑ.

Στο πλαίσιο αυτό θα επανεξεταστούν τα εναλλακτικά σενάρια επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον καθορισμό των δόκιμων τεχνολογιών, την εκτίμηση του κόστους επένδυσης και λειτουργίας, τον καθορισμό του απαιτούμενου αριθμού μονάδων και δυναμικότητας, καθώς και τον προσδιορισμό της ευρύτερης περιοχής εγκατάστασης τους.

«Τίποτε δεν είναι θέσφατο γι’ αυτό και πραγματοποιούμε τη διαβούλευση, ώστε να παρουσιαστούν και να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις» ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Σημείωσε παράλληλα και την ανάγκη εξορθολογισμού της σημερινής κατάστασης στη λογική του κόστους-οφέλους στη βάση και της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

Από τους αρμόδιους Φορείς ζητήθηκε να υποβάλλουν τις επόμενες ημέρες γραπτά τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της Μελέτης, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της οποίας θα τεθούν σε εκ νέου διαβούλευση με στόχο την οριστικοποίηση της. Θα ακολουθήσει στην συνέχεια η ωρίμανση των απαραίτητων έργων και η διαδικασία εξεύρεσης πόρων για την υλοποίηση τους.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Κύριε Αγοραστέ,
  Λέγομαι Παπαγεωργίου Γεώργιος , είμαι κάτοικος Τρικάλων. Απόφοιτος του τμήματος Διαχείρησης Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων.Σας γράφω σχετικά με την πρόσκληση σε δημόσια διαβούλευση του θέματος της Διαχείρησης αστικών απορρημάτων(ΑΑ).
  Χαιρέτω αυτή την ενεργειας σας ΄. Στα επιστημονικά όμως πλαίσια που έχω μαθει να διαβουλεβομαι και να προτείνω λύσεις , πρέπει να επισημάνω μια συμαντική ελληψη σε αυτή τη πρόσκληση.
  Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία στη Διαχείρηση αστικών απορρημάτων ειναι ευρεία, υπάρχουν ολόκληροι τόμοι βιβλιων σχετική με αυτή.Ένα μα μόνο ένα ειναι το καθορηστικο σημείο για την επιτυχεία κάθε εφαρμογή.Αυτό το σήμειο είναι η σύνθεση αυτών των απορρηματων .
  Εδώ και χρόνια η περιεχόμενη υγρασία στα ΑΑ όπως και το μεγάλο οργανικό κλάσμα αποτελούν εμπόδιο στην αποτελεσματική διαχείρηση.
  Κατά τη γνώμη μου ,ηθολογικές μελέτες (το εαν πεταει το επιπλεον φαγητο ή τα αποφάγια η νοικοκυρά στα σκουπίδια)όπως και κοινωνιολογικές μελετες(κατανάλωση νωπών προιόντων σε σχέση με συσκευασμένων) μαρτηρούν μια ενδεχομένος άρδην μεταβολη στη συσταση,τη συνθεση, όπως και την υγρασία των ΑΑ.
  Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ριζικά το θέμα της διαχείρησης των ΑΑ.¨Οχι απλά μειώνει το κόστος αλλά τη καθιστά και κερδοφόρα.Αλήθεια στη περιοχή μας έχουν πραγματοποιηθεί λόγου χάρη απο τη ΠΑΔΥΘ τέτοιες μελέτες?Υπάρχει κάποια πρόσφατη μελέτη που να απο τυπώνει μεγέθη και ροπές πανω σε ακριβώς αυτα τα θέματα(προσφατη εννοώ μετά το 2011).Ωφείλω να αναφέρω ότι σε χώρες που περάσαν ανάλογες καταστάσεις η μεταβολή ήταν συμαντική.Αν έχουν γίνει οι μελέτες θα τις ανακοινώσετε?
  ¨Οπως καταλαβαίνετε (ελπίζω γιατι παρα πολυ χάνουν την ουσία) πρέπει πρώτα να ορίσουμε τί είναι αυτό που μελετάμε και μετά να προταθούν οι λύσεις.Υπάρχουν πάρα πολλες δωκιμασμένες και καλά γνωστες μέθωδοι , το θέμα είναι τι “εχουμε στα χέρια μας.
  Παρακαλώ εάν πραγματικά έχετε τη πρόθεση για δημώσια διαβούλευση, βοηθήστε μας να έχουμε σωστή επιστημονική βάση( οι μελέτες).Εάν δέν υπάρχουν υπάρχει πληθώρα επιστημονικού προσωπικού και στη ΠΑΔΥΘ και σε άλλες υπηρεσίες οι επιχειρήσεις που μπορώ και μπορούν συναδελφοι μου να βοηθησουν.Αφου το κάνετε που το κάνετε καντε το σωστά .Έτσι η διαβούλευση δεν θα εξελιχθεί σε διαλογο υποθέσεων και ιδεών.Δυνατά και συγχρονα στοιχεία σας εγγειόμαι θα δώσουν την καλήτερη και πιο συχρωνη λύση.
  Και πάλι χαίρομαι για το χρόνο που μου αφιαιρόσατε. Σας υπενθυμίζω ότι υπάρχει και η τεχνογνωσια και τα ατομα στη περιοχή μας.
  Με εκτίμηση ,
  Παπαγεωργίου Γεώργιος

Comments are closed.