Υδρογονάνθρακες: σε ποιες περιοχές θα γίνουν οι νέες έρευνες – «Ανοιχτό» για Αιγαίο

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιταχύνει τις διαδικασίες ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο ελληνικό υπέδαφος το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τον υπουργό και υφυπουργό κκ. Παπακωνσταντίνου και Μανιάτη να ανακοινώνουν την παραχώρηση και άλλων “πιθανών” περιοχών σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Υπενθυμίζεται πως υπό εξέλιξη βρίσκονται ο διαγωνισμός για διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη και η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις περιοχές Ιωαννίνων, Κατακόλου και Δυτικού Πατραϊκού.

Για αυτές τις τρεις περιοχές θα κατατεθούν οι προσφορές οι οποίες θα αξιολογηθούν με στόχο την υπογραφή συμβάσεων και την έναρξη ερευνών από το 2013.

Κατόπιν θα γίνει ανάθεση σε εταιρεία ή σε εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.

Το υπουργείο εκτιμά ότι από τα αποτελέσματα των ερευνών θα προκύψουν 10 έως 15 οικόπεδα, τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνα με διαγωνιστική διαδικασία.

Για έρευνα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα παραχωρηθούν ακόμα 10 έως 12 χερσαία οικόπεδα σε περιοχές των νομών Έβρου, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, στους Παξούς και ενδεχομένως η χερσαία περιοχή της Κρήτης.

Ερωτώμενος για πιθανότητα εξορύξεων στο Αιγαίο, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό, απαντώντας ότι η χώρας μας θα προχωρήσει σε κάθε διαδικασία για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε κάθε περιοχή που υφίστανται ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το υπουργείο εκτιμά πως με βάση τα συγκριτικά δεδομένα με άλλες αντίστοιχες περιοχές ο μεν Πατραϊκός περικλείει αποθέματα γύρω στα 200 εκατ. βαρέλια, η Ήπειρος 50-80 εκατ. βαρέλια και το Κατάκολο περίπου 3 εκατ. βαρέλια.

Υπενθυμίζεται τέλος η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει ενεργειακά τις δύο χώρες (διαβάστε στο econews).

econews

Σχόλια