«Καταστολέας σκόνης» – Νέα τεχνολογία για τη ρύπανση του αέρα (video)

0
15

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μια πρωτοποριακή τεχνολογία για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της  ρύπανσης του αέρα εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και καιρό στους δρόμους του Λονδίνου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Κομισιόν για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Η νέα τεχνολογία, στο πλαίσιο τον μέτρων που ελήφθησαν για τη μείωση της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στο Λονδίνο κατά 1/3 μέχρι το 2015, ονομάζεται «καταστολέας σκόνης» και δοκιμάζεται για έξι μήνες σε δυο περιοχές της πόλης.

Ο «καταστολέας σκόνης» ψεκάζει τους δρόμους με ένα υδατικό μείγμα δολομιτικής ασβέστου και αιθανικού οξέως, που λειτουργεί σαν «κόλλα» και μαζεύει τα σωματίδια σκόνης πριν αυτά διαχυθούν στον αέρα.

Το μείγμα που χρησιμοποιείται δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νερό ή τα φυτά, καθώς είναι περιβαλλοντικά φιλικό και μη τοξικό.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου, τα συστατικά του ασβεστίου και του μαγνησίου ωφελούν το έδαφος, ενώ το αιθανικό οξύ είναι βιοδιασπώμενο.

Μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών δοκιμών, ο «καταστολέας σκόνης» αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε 15 περιοχές του Λονδίνου με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

econews

Σχόλια