Φωτοβολταϊκά: οι εγγυημένες τιμές σε Γερμανία-Γαλλία – Μειώσεις και ευρωπαϊκό πριμ

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αναβολή στις περικοπές των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα περιορίζει την ισχύ του μέτρου στις πολύ μεγάλες μονάδες.

Ειδικότερα, η μείωση των επιδοτήσεων υπέρ της ηλιακής ενέργειας κατά 30%  θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου έναντι 9 Μαρτίου, ενώ αυτή θα αφορά μόνο τις μεγάλες μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters βουλευτές του κεντροδεξιού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ πέτυχαν αναβολή τριών εβδομάδων στις περικοπές, αλλά και περιορισμό του μέτρου.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας, καθώς με τα 7.500 Μεγαβάτ ισχύος που εγκαταστάθηκαν το 2011, η συνολική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς ανήλθε σε 25.000 Μεγαβάτ, σχεδόν όσο στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Οι εγγυημένες τιμές βοήθησαν στην ανάπτυξη του κλάδου στη Γερμανία, με τη δημιουργία επενδύσεων και 150.000 θέσεων εργασίας. Οι κυβέρνηση επιθυμεί πλέον την άμεση μείωση των feed-in-tariffs κατά 30%, μετά από κλιμακωτές μειώσεις της τάξης του 15%, συνολικά, τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι επικείμενη μείωση στις εγγυημένες τιμές θα αφορά τις νέες εγκαταστάσεις.

Οι εγγυημένες τιμές στη Γερμανία θα πέσουν στα 0,195 Ευρώ/Κιλοβατώρα από 0,2542 για τις μικρές μονάδες έως 10 Κιλοβάτ, στα 0,165 Ευρώ για μονάδες έως 1000 Κιλοβάτ και στα 0,135 Ευρώ για τις μονάδες έως 10 Μεγαβάτ.

—Η Γαλλία επιμένει “ευρωπαϊκά”

Την ίδια στιγμή η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει αύξηση 10% στην εγγυημένη τιμή των φωτοβολταϊκών μονάδων εάν ο εξοπλισμός τους προέρχεται κατά 60%, σε όρους κόστους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις κατέθεσαν αντίστοιχο αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (διαβάστε σχετικά στο econews).

Σχόλια