Υδρογονάνθρακες: ενδιαφέρον από Γάλλους, Νορβηγούς και Αμερικανούς για Ιόνιο – Κρήτη

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες, από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Γαλλία,  υπέβαλαν αιτήσεις στο ΥΠΕΚΑ  για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, πρόκειται για τις εταιρείες ION, TGS-NOPEC, CGG Veritas και Dolphin Geophysical, ενώ ενδιαφέρον για τη διαδικασία είχε επιδείξει στο παρελθόν και η Νορβηγική PGS.

1) Η νορβηγική TGS Nopec δραστηριοποιείται σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Ρωσία, Ασία, Αυστραλία και Αρκτική. Την περίοδο 2003 – 2005 έκανε σεισμικές έρευνες και στην Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

2) Η αμερικανική ION δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, στην Αφρική, στον Αρκτικό κύκλο, στην Αυστραλία και την Ινδία.

3) Η CGG Veritas, με έδρα τη Γαλλία, ιδρύθηκε το 1931 και διεξάγει σεισμικές έρευνες από το 1947. Τα έσοδά της το 2011 έφτασαν τα 3,2 δις. δολάρια.

4) Η Dolphin Geophysical, με έδρα τη Νορβηγία, ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 και δραστηριοποιείται στον τομέα των σεισμικών ερευνών με έξι πλοία.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 3 το μεσημέρι, οπότε ενδέχεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις έρευνες και άλλες εταιρείες.

Σχόλια