Μεταλλαγμένα: επιστολή Greenpeace στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

0
1

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

H Greenpeace με επιστολή της απαιτεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σκανδαλίδη, να ολοκληρώσει το κρατικό σύστημα ελέγχων και πιστοποίησης Agro7  (διαβάστε στο econews τι προβλέπει το πρότυπο Agro 7 για τα μεταλλαγμένα) και να θεσπίσει συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους που θα διασφαλίσουν το δικαίωμά μας να ξέρουμε αν καταναλώνουμε μεταλλαγμένα.

Ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας της Greenpeace που αποκαλύπτουν χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών (διαβάστε σχετικά εδώ) έως και 90% από 4 ελληνικές εταιρίες γαλακτοκομικών (ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ), η οργάνωση συνεχίζει τη δράση της: Ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρατικής πιστοποίησης και σήμανσης ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με μη – μεταλλαγμένη ζωοτροφή (Agro 7) ως ένα πρώτο, μεταβατικό, στάδιο για την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών.

Παράλληλα διεκδικεί τη θέσπιση των απαραίτητων ελέγχων και τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων των εισαγωγών μεταλλαγμένης σόγιας στην Ελλάδα, καθως όπως αποδεικνύουν οι έρευνες της Greenpeace, oι εταιρείες εξάγουν συστηματικά συνάλλαγμα για να εισάγουν μεταλλαγμένα στην παραγωγή τους.

Με δεδομένο ότι, η ευθύνη για καθαρή ζωοτροφή βαραίνει τις ίδιες τις εταιρείες, θα πρέπει και αυτές να ζητήσουν από το υπουργείο την επίσπευση και ολοκλήρωση του Agro7, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα σήμανσης, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και κυρίως να στραφούν αμέσως προς την καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα.

Πηγή Greenpeace

Σχόλια