Πλωτό Μεσογειακό Μουσείο σχεδιάζουν Ελλάδα – Ιταλία

0
38

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η πρώτη επίσημη συνάντηση των ενδιαφερομένων ελληνικών και ιταλικών φορέων για τη δημιουργία του  Πλωτού Μεσογειακού  Μουσείου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στη Βενετία.

Πρόκειται για την υλοποίηση διμερούς πρωτοβουλίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οποία είχε προηγηθεί στις αρχές Ιανουαρίου σύσκεψη στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής στον Πειραιά, κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Χαλκιώτη προς τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Χαλκιώτης αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία του πλωτού μουσείου για τον τουρισμό, την επικοινωνία, την παιδεία, την έρευνα, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος  και τη διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το Πλωτό Μεσογειακό Μουσείο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή είναι μια μνημειώδης ευκαιρία για να προωθήσουμε μια διεθνή συνεργασία τέτοιου βεληνεκούς στο χώρο της Μεσογείου και να αποδείξουμε ότι παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία μπορούμε να επιτύχουμε κάτι πραγματικά σπουδαίο εάν εργαστούμε για έναν κοινό σκοπό αξιοποιώντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των μεσογειακών λαών».

Καταλήγοντας ο κύριος Χαλκιώτης επεσήμανε ότι «Η δημιουργία ενός πλωτού μουσείου ικανού να εκπροσωπήσει και να διαδώσει τον Μεσογειακό πολιτισμό θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για μια νέα εποχή στη διεθνική συνεργασία στην περιοχή μας και να παράσχει μια πολύτιμη τόνωση στην οικονομία και στον πολιτισμό».

Η συνάντηση κατέληξε στη συμφωνία υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών όπου μετά από πρόταση του κ.Χαλκιώτη, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή θα περιλαμβάνει στη πρώτη φάση τη σύσταση μέχρι τον Ιούνιο του 2012 Διοικητικού Συμβουλίου επιστημονικής επιτροπής και δικτύου συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού, τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη των οποίων έχει αναλάβει από ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι στόχοι του Πλωτού Μεσογειακού Μουσείου όπως αυτοί εκφράζονται στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας περιλαμβάνουν:

-Την προστασία και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Τη δημιουργία ενός μοντέλου καταγραφής της υλικής και άυλης κληρονομιάς.

-Την ανάπτυξη πρωτοβουλιών επικοινωνίας και δημοσιεύσεων σχετικά με τον πολιτισμό.

-Τη διεθνή προβολή των υλοποιούμενων έργων και αποτελεσμάτων τους και

-Την πραγματοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την ιστορία τον πολιτισμό και την τέχνη.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία έχει και την υποστήριξη του Περιφερειακού Γραφείου της UNESCO στη Βενετία καθώς  και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

econews

Σχόλια