Ανομβρία αφάνισε τον πολιτισμό των Μάγιας σε Μεξικό, Γουατεμάλα

0
24

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την ώρα που οι υδάτινοι πόροι απομειώνονται παγκοσμίως και ολοένα αυξανόμενοι πληθυσμοί χάνουν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, νέα έρευνα δείχνει ότι μια μέτριας κλίμακας ανομβρία ευθύνεται για την εξαφάνιση των Μάγιας.

Ο πολιτισμός των Μάγιας άνθησε μέχρι το 950 μ.Χ στη γεωγραφική περιοχή που καλύπτεται σήμερα από το νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι Μάγιας εξαφανίστηκαν εξαιτίας μιας καταστροφικής ανομβρίας που έπληξε την περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα στοιχεία, Μεξικάνοι και Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι μια μείωση των βροχοπτώσεων κατά 25% με 40% ήταν αρκετή για να εξαντλήσει τα αποθέματα νερού.

Η έρευνα που διενήργησαν το Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας του Γιουκατάν και το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα με τα οποία εκτιμήθηκαν οι ρυθμοί βροχοπτώσεων και εξάτμισης των υδάτων κατά την περίοδο μεταξύ 800 μΧ και 950μΧ, όταν άρχισε η παρακμή του πολιτισμού των Μάγιας.

Η έρευνα έδειξε πως μια σχετικά μέτρια μείωση των βροχοπτώσεων ήταν αρκετή να εξαντλήσει τις δεξαμενές πόσιμου νερού στις πεδιάδες του Γιουκατάν όπου δεν ρέουν ποτάμια.

Ο πολιτισμός των Μάγιας έχει αποτελέσει αντικείμενο μακρών και εμπεριστατωμένων αρχαιολογικών και ιστορικών ερευνών.

Άνθησε για έξι αιώνες και άφησε πίσω του εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής, μαθηματικών και κουλτούρας εν γένει.

Άλλες έρευνες αποδίδουν την πτώση των Μάγιας στις κοινωνικές μεταβολές, ασθένειες και αποψίλωση των δασών.

econews

Σχόλια