Ιπποφαές: καλλιέργεια και φροντίδα

6
561

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το ιπποφαές (Hippophae ramnoides) είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες καλλιέργειες των τελευταίων ετών. Φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό και με πολλαπλές χρήσεις – από τη ζαχαροπλαστική έως την φαρμακευτική. Ο καρπός του είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε βιταμίνη C και χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού και της ηπατικής λειτουργίας, καθώς και για τις μικροβιοκτόνες ιδιότητές του.

Μερικά στοιχεία για την καλλιέργεια του φυτού:
•    Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και μπορεί να ανεχτεί θερμοκρασίες από – 40 έως +40 βαθμούς.
•    Μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε άγονα, χαλικώδη εδάφη, αρκεί να μην είναι ξηρά ή να μην κατακλύζονται από λιμνάζοντα νερά.
•    Σε αργιλοπηλώδη και εύφορα εδάφη δεν θα χρειαστεί σχεδόν καθόλου λίπανση.
•    Έχει την τάση να πετάει πολλούς λαίμαργους βλαστούς και παραφυάδες, για αυτό χρειάζεται τακτικό κλάδεμα αραίωμα των βλαστών ώστε να μπορεί να διεισδύει το φως στο εσωτερικό της κόμης του.
•    Το φυτό είναι δίοικο, δηλαδή υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά φυτά. Φυτέψτε 1 αρσενικό φυτό για κάθε 10 θηλυκά.
•    Οι ρίζες του μπορούν να δεσμεύουν ατμοσφαιρικό άζωτο και να το μετατρέπουν σε εδαφικό.
•    Οι αποστάσεις φυτεύσεις κυμαίνονται από 1-1,5 μέτρο μεταξύ δύο διαδοχικών φυτών, πάνω σε σειρές φύτευσης που απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 5 μέτρα {δηλαδή περίπου 150-200 φυτά/ στρέμμα}

Πηγή:Livingreen, agro help

6 Σχόλια

 1. ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΗΛΙΑΣ
  Η ΕΔΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΥΡΙΟΦΥΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
  ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΡΑΜΝΟΙΔΕΣ-ΜΥΡΤΙΛΟ-ΑΡΩΝΙΑ-ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
  ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2310788071

 2. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΥΤΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΩ

 3. Ξεκινήσαμε την καλλιέργειά του στη Θεσσαλία και δημιουργήσαμε μια ομάδα η οποία παρέχει πλήρη υποστήριξη στους παραγωγούς από την τροφοδοσία των φυτών, την υποστήριξη στην καλλιέργεια με εξειδικευμένους γεωπόνους και έμπειρους καλλιεργητές έως την διανομή και πώληση της παραγωγής. Πληροφορίες στο FB σελίδα Hippophae (Ιπποφαές) Thessalias.

 4. SymAgro είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία γεωργο-οικονομικών συμβούλων και εξειδικεύεται σε καινοτόμες καλλιέργειες και δράσεις στον αγροτικό χώρο.
  Είναι η εταιρεία, που έφερε το ιπποφαές και την καλλιέργεια του στην Ελλάδα, ενώ εξειδικεύεται και σε άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως της τρούφας, του μύρτιλου, των φαρμακευτικών μανιταριών, της κρανιάς, της αρόνιας και άλλων.
  http://www.symagro.com/?page_id=626

Comments are closed.