Πλωτά φωτοβολταϊκά προτείνει ισραηλινή εταιρεία (video)

0
265

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Την ώρα που οι εταιρείες φωτοβολταϊκών σε όλο τον κόσμο αναζητούν μεγάλες χερσαίες εκτάσεις για την εγκατάσταση πάρκων, μια νέα ισραηλινή εταιρεία βρήκε μια εναλλακτική επιφάνεια, αναπτύσσοντας ένα πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο.

Οι ιδρυτές της εταιρείας Solaris Synergy διαπίστωσαν πως είναι αρκετά δύσκολο το έργο εξεύρεσης εκτάσεων για την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, πολλών χιλιάδων ηλιακών πάνελ, ιδίως σε μικρές χώρες όπως το Ισραήλ.

Η Solaris προσφέρει την εναλλακτική λύση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων σε υδάτινες επιφάνειες, είτε πρόκειται για θάλασσιες, είτε για λίμνες γλυκού νερού,  ακόμα και για υδάτινη επιφάνεια από λύματα.

“Ναυαρχίδα” του χαρτοφυλακίου προϊόντων της Solaris Synergy είναι ένα πλωτό φωτοβολταϊκό συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, ένα σύστημα που συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας σε μια μικρή περιοχή για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Το σύστημα υποστηρίζει παραγωγή που κυμαίνεται από ορισμένα κιλοβάτ έως πολλά μεγαβάτ, ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως η λύση των πλωτών φωτοβολταϊκών μειώνει δραματικά το κόστος παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από τον ήλιο, καθώς το νερό ψύχει τα ηλιακά πάνελ, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της σιλικόνης, που λειτουργεί ως ημιαγωγός, να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και με αυτό τον τρόπο να αυξάνεται αφενός η αποδοτικότητα και αφετέρου η διάρκεια ζωής του εξοπλισμού.

Η εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει την πρώτη πλωτή μονάδα της στο Ισραήλ, ενώ υπό συζήτηση βρίσκονται πιλοτικές μονάδες στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Νότιο Αμερική και την Ινδία.

Οι ιδρυτές θεωρούν ως μεγαλύτερη πρόκληση τη μείωση του κόστους προκειμένου να καταστήσουν τη λύση τους ανταγωνιστική, ενώ παραδέχονται ότι η εξάπλωση της εν λόγω τεχνολογίας απαιτεί την “πρόσδεσή” τους στο άρμα μιας μεγαλύτερης εταιρείας.

econews

Σχόλια