Colache: spicy κολοκύθα με καλαμπόκι και πιπεριά

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνταγή με αφορμή το πορτοκαλί, μια και πρώτη φορά είδα στην Αθήνα να κυκλοφορούν σε διαδήλωση πανό σ’ αυτό το χρώμα (χθες από το νεοσύστατο κόμμα “Δημιουργία ξανά”), που είναι απ’ τα αγαπημένα μου (χρώματα) και ως ενδιάμεσο (μια και προκύπτει από το κόκκινο και το κίτρινο) θεωρείται θερμό, το χρώμα που εμπνέει, διεγείρει την δραστηριότητα, την όρεξη και ενθαρρύνει την κοινωνικοποίηση.

Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας, αντικαταθλιπτικό αλλά και χρώμα της θρέψης. Αν και ισορροπημένο ανάμεσα στο πάθος και την τρυφερότητα, λέγεται πως, περισσότερο από τα άλλα χρώματα, εκφράζει μια δυνατή θετικότητα ή αρνητικότητα δηλώνοντας αγάπη ή μίσος.

Πορτοκαλί είναι επίσης το χρώμα του Sacral Chakra (ιερό τσάκρα, γνωστό και ως Svadhisthana και -για να σας εντυπωσιάσω εύκολα- στα σανσκριτικά με την γοητευτική γραφή τους δείχνει έτσι: स्वाधिष्ठान). Το ιερό τσάκρα λοιπόν, συνδέεται με τα γεννητικά όργανα και το αναπαραγωγικό σύστημα, όπου ανοίγοντάς το απελευθερώνεται η γονιμότητα και η έμφυτη δημιουργικότητα. Είναι επίσης το εθνικό χρώμα της Ολλανδίας, του συλλογικού ασυνείδητου, της Καλιφόρνιας (CA) και του celebrity iron-chef Mario Batali.

Στην Κίνα και στην Ιαπωνία συμβολίζει την ευτυχία και την αγάπη ενώ στον χριστιανισμό την …λαιμαργία! Το αισιόδοξο πορτοκαλί που είναι το συμπληρωματικό του μπλε στο φάσμα των χρωμάτων, δημιουργεί διάθεση για νέες εμπειρίες, εμπνέει εμπιστοσύνη και επιταχύνει την ανάπτυξη του φυτικού βασιλείου. Θα θυμάστε ίσως το περίφημο ‘Follow me, don’t follow me/I’ve got my spine, I’ve got my orange crush…» των R.E.M. ή το πιο ζόρικο «Orange Rolls, Angel’s Spit» των Sonic Youth, κι αν όχι πατήστε στα λινκ, υποθέτω πως τουλάχιστον το πρώτο θα σας αρέσει (και το βάζω εδώ).

Aυτά μου ήρθαν κατά νου με τα καλοτυπωμένα πορτοκαλί πανό που είδα χθες στο κέντρο της πόλης και παρότι το όνομα του χρώματος οφείλεται προφανώς στο πορτοκάλι, εδώ η μεξικάνικη συνταγή έχει να κάνει με το μεγαλύτερο φαγώσιμο που υπάρχει στους ίδιους τόνους και είναι η κολοκύθα.

Η κολοκύθα αποτελεί τρόφιμο από το 5.000 π.Χ. Μαζί με το καλαμπόκι, τα φασόλια και το κακάο ανήκε στα βασικά τρόφιμα των Αζτέκων, η κουζίνα των οποίων κατατάσσεται πλέον στις πλούσιες της εποχής, μια και η μαγειρική της πολυπλοκότητα προκύπτει από τον εξαιρετικά μακρύ κατάλογο των καρυκευμάτων και αρτυμάτων που χρησιμοποιούσαν με την σοκολάτα (Oxford Companion to Food, Alan Davidson [Oxford University Press, 1999, σελ. 44).

Διάφορες ποικιλίες κολοκύθας ήταν κοινές, οι σπόροι της μάλιστα καταναλώνονταν με αρκετούς τρόπους (ψημένοι, αλεσμένοι κ.λπ.). Στους συνδυασμούς, μια μεγάλη ποικιλία από πιπεριές τσίλι έδινε γεύση στο φαγητό (The Aztecs, Michael E. Smith, Blackwell-Oxford, 1996, σελ. 66).

Το colache είναι ένα μεξικάνικο μαγειρεμένο συνοδευτικό πιάτο λαχανικών, που έχει τις ρίζες του στην Αζτέκικη κουζίνα. Γίνεται κυρίως με κολοκύθα, καλαμπόκι, πράσινη πιπεριά και ντομάτες αλλά μπορούν επίσης να προστεθούν πράσινα φασολάκια και στην καλοκαιρινή βερσιόν η κολοκύθα να αντικατασταθεί από κολοκυθάκια. Yπάρχει δε και η (πιο σύγχρονη) βερσιόν της σούπας, όπου στα κολοκύθια προστίθενται χρωματιστές πιπεριές και μοιάζει λίγο πολύ με μινεστρόνε.

Στην κανονική μεξικάνικη συνταγή, η πράσινη καυτερή πιπεριά (chilli) είναι στα απαραίτητα υλικά, γιατί πέραν του πικάντικου της γεύσης προσθέτει το χαρακτηριστικό της άρωμα. Αν τα λίγο καυτερά δεν σας αρέσουν, παραλείψτε την ή αντικαταστήστε την με μπούκοβο (chilli flakes) σε ποσότητα που σας ταιριάζει γευστικά. Τέλος, επειδή η κολοκύθα ως γνωστόν είναι γλυκιά, συντονίστε το αλάτι και μην το αποφύγετε, έτσι ώστε να αναδεικνύεται η γεύση του πιάτου.

Προετοιμασία: 15 λεπτά και άλλα 20’ το μαγείρεμα. Όλα τα υλικά εκτός απ’ το καλαμπόκι είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4-5 άτομα)
2 κ.σ. καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο ή βούτυρο
900 γραμ. κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1,5 εκατ. περίπου (το καθαρό βάρος θα είναι περί τα 700 γραμ.)
1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 ντομάτες χωρίς τη φλούδα σε κομμάτια (με τα σπόρια)
1 πράσινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη σε τετράγωνα
1 μικρή καυτερή πιπεριά σε ροδέλες (κατά προτίμηση πράσινη)
½ κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή: Σε μεγάλο τηγάνι (να χωράει όλα τα υλικά) και μέτρια φωτιά ζεσταίνεται το λάδι, βάζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Πρoσθέτετε την κολοκύθα, σοτάρετε για 2-3 λεπτά και ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και μόλις αρχίζει να βράζει, σκεπάζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύετε για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ώριμη είναι η κολοκύθα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε στο αλάτι, αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα: Επειδή είναι πολύχρωμο πιάτο, είναι ωραίο να το βλέπεις σε πιατέλα, οπότε βάλτε το χωριστά. Συνοδεύει ψητό κρέας ή πουλερικά.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Σχόλια