Θεσσαλονίκη: υπόγεια πάρκινγκ και τέσσερις νέες λεωφορειολωρίδες

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μετά από πολλές δεκαετίες γίνεται αποδεκτό το αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης να μπορεί να κατασκευάζει υπόγειους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων κάτω από κοινόχρηστους χώρους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της δημιουργίας νέων χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και σε άλλες επιβαρυμένες από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων περιοχές.

Τη διαβεβαίωση ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία προκειμένου η παραπάνω ρύθμιση να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή έδωσε στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και στον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης κατά τη συνάντηση τους την  Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΣΘ.

Στη συνάντηση υπογράφτηκε επίσης προσύμφωνο Προγραμματικής Σύμβασης με την οποία ανατίθεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης η μελέτη και κατασκευή των τεσσάρων νέων λεωφορειολωρίδων που πρόκειται να κατασκευασθούν εντός των ορίων του Δήμου. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης ανατίθεται επίσης και η αρμοδιότητα για τη συντήρηση των λεωφορειόδρομων που βρίσκονται εντός των ορίων του. Η οριστική σύμβαση θα υπογραφεί μετά την έγκρισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Απολύτως απαραίτητο στοιχείο της συγκοινωνιακής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τους λεωφορειόδρομους ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τονίζοντας ότι «γίνονται τα απαραίτητα και σταθερά βήματα από την πλευρά του Δήμου για καλύτερες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και για την απελευθέρωση του κέντρου της πόλης από την καταχρηστική κυκλοφορία χιλιάδων ΙΧ αυτοκινήτων».

Το κόστος κατασκευής των τεσσάρων νέων λεωφορειολωρίδων εκτιμάται σε 550.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από κοινοτικά προγράμματα. «Η υλοποίηση του έργου –καλώς εχόντων των πραγμάτων- εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκης σημειώνοντας ότι ήδη οι υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων εκπονούν την περιοριστική μελέτη σε συνεργασία με τον ΣΑΣΘ.

Τον προσεχή μήνα αναμένεται να υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το τεχνικό δελτίο για την χρηματοδότηση των λεωφορειολωρίδων από Κοινοτικό Πρόγραμμα.

econews

Σχόλια