Εργαστηριακό κρέας για τεχνητό χάμπουργκερ μέχρι το τέλος του χρόνου

0
35

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ολλανδοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα για να αναπτύξουν λωρίδες μυϊκού ιστού, με στόχο μέσα στο 2012 να φτιάξουν το πρώτο χάμπουργκερ από εργαστηριακό κρέας.

Σκοπός της έρευνας είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων παραγωγής κρέατος από την εκτροφή ζώων.

Κατά την ομιλία του σε επιστημονικό συνέδριο στον Καναδά, ο Δρ. Mark Post από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, επισήμανε ότι το συνθετικό κρέας θα μπορούσε να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κρέατος κατά 60%.

Οι λωρίδες κρέατος που ανέπτυξαν οι Ολλανδοί ερευνητές έχουν μήκος δυο εκατοστά, πλάτος ένα εκατοστό και πάχος ένα χιλιοστό. Το χρώμα τους είναι υπόλευκο και μοιάζουν με λωρίδες καλαμαριού.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, οι λωρίδες θα αναμειχθούν με αίμα και τεχνητό λίπος για την παραγωγή του πρώτου χάμπουργκερ μέχρι το φθινόπωρο.

Το κόστος της παραγωγής του χάμπουργκερ αγγίζει τις 200.000 λίρες Αγγλίας, ωστόσο ο Δρ. Post εκτιμά ότι σταδιακά οι τεχνικές παραγωγής θα βελτιωθούν και το κόστος θα μειωθεί.

econews

Σχόλια