Ο καπνός των πυρκαγιών σκοτώνει 339.000 ανθρώπους ετησίως – Έρευνα

0
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο καπνός από τις πυρκαγιές που κατακαίνε δάση και χορτολοβαδικές εκτάσεις σκοτώνει περίπου 339.000 ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Τασμανίας στην Αυστραλία.

Κάθε χρόνο πυρκαγιές που προκαλούνται από ατυχήματα ή είναι αποτέλεσμα εμπρησμών, καταστρέφουν δασικές εκτάσεις μεγαλύτερες της Ινδίας.

Οι πυκνοί και τα σωματίδια που εκλύονται κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών ταξιδεύουν μέσω των ανέμων για εβδομάδες, σε αποστάσεις πολύ πιο μακρινές από τις περιοχές που εκδηλώθηκαν οι φωτιές.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Δρ. Fay Johnston, επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις της σωματιδιακής ύλης που απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών την περίοδο 1997 – 2006, χρησιμοποιώντας δορυφορικά στοιχεία, ηλεκτρονικά υπολογιστικά μοντέλα και στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η νοτιοανατολική Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική επλήγησαν περισσότερο από τον βλαβερό καπνό των πυρκαγιών.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αφρική περίπου 157.000 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους ετησίως την περίοδο 1997 – 2006, εξαιτίας της ρύπανσης από τον καπνό, ενώ στη νοτιοανατολική Ασία 110.000 άνθρωποι πέθαιναν κατά μέσο όρο ετησίως από ιατρικά προβλήματα που οφείλονται στην εισπνοή καπνού από πυρκαγιές.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας εξαιτίας των αερίων του θερμοκηπίου, οι συνέπειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς τα θερμότερα καλοκαίρια θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση και την εντατικοποίηση των δασικών πυρκαγιών.

econews

Σχόλια