Γάλα: τι απαντούν οι εταιρείες στη Greenpeace για τη χρήση μεταλλαγμένων (upd)

9
1975

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο δημοσίευμα της Greenpeace που αφορά στη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών από ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες απάντησαν οι θιγόμενες εταιρείες (διαβάστε τι λέει η Greenpeace εδώ).

Αναλυτικά, οι εταιρείες απαντούν τα εξής:

—ΔΕΛΤΑ
«Σε συνέχεια ανακοίνωσης που εξέδωσε η Greenpeace ισχυριζόμενη ότι προϊόντα της ΔΕΛΤΑ προέρχονται από αγελάδες που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, η ΔΕΛΤΑ δηλώνει υπεύθυνα τα εξής:

Η ΔΕΛΤΑ εφαρμόζει επί σειρά ετών Πρότυπο Σύστημα Ελέγχου των ζωοτροφών, πιστοποιημένο από την SGS, έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους φορείς επιθεωρήσεων, ελέγχων και πιστοποιήσεων στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει ότι δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές στις φάρμες με τις οποίες συνεργάζεται.

Η ΔΕΛΤΑ και οι κτηνοτρόφοι της έχουν κοινό στόχο να προσφέρουν στους καταναλωτές ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα με την τήρηση όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων. Ως εκ τούτου, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεργασία με τη ΔΕΛΤΑ αποτελεί η δέσμευση του κτηνοτρόφου ότι δεν χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές και ότι ανταπεξέρχεται στις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές που ορίζονται από την Εταιρεία.

Τέλος, κάνοντας ένα ακόμα βήμα, με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ασφάλεια των καταναλωτών, η ΔΕΛΤΑ είναι η μόνη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που διεξάγει συνεχείς ελέγχους και στο αναγνωρισμένο επιστημονικά Πρότυπο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας που διαθέτει.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας, έγκυρο και διαφανές, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Πρωταρχικό μας μέλημα, που διέπει κάθε μας δράση, είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές μας προϊόντα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, δέσμευση που τηρούμε επί σειρά ετών».

—ΜΕΒΓΑΛ
«Αναφορικά με την ανάρτηση της ιστοσελίδας της Greenpeace, ότι το γάλα που χρησιμοποιεί η ΜΕΒΓΑΛ παράγεται από αγελάδες που τρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές, δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα εξής:

Η ΜΕΒΓΑΛ, πλήρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και τη χρήση μη-μεταλλαγμένων πρώτων υλών, εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια Σύστημα Διαχείρισης σύμφωνα με το Πρότυπο «The Technical Standard of BRC and IDF for the supply of Identity Preserved Non-Genetically Modified Food Ingredients and Product» για την προμήθεια γάλακτος από ανεξάρτητες φάρμες που δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.

Το συγκεκριμένο Σύστημα υλοποιείται και επαληθεύεται με καθημερινή διαχείριση ζωοτροφών σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας γάλακτος (στάβλο) και με εκατοντάδες αναλύσεις σε διαπιστευμένο εργαστήριο από το ΕΣΥΔ. Η παραπάνω τεκμηρίωση γνωστοποιείται και στην Greenpeace, όπως αποδεικνύεται και με την επίτευξη της μέγιστης βαθμολογίας (10) στον κατάλογο της οργάνωσης που αφορά το παστεριωμένο γάλα.

Η ΜΕΒΓΑΛ, πιστή στις αξίες της και στην Πολιτική Ποιότητας που εφαρμόζει, δεσμεύεται στον καταναλωτή ότι πράττει το μέγιστο των ενεργειών που απαιτούνται για τη διασφάλιση ότι το γάλα και τα παραγόμενα από αυτό γαλακτοκομικά προϊόντα είναι από εγκαταστάσεις στις οποίες οι αγελάδες εκτρέφονται με μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές».

—ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ
«Αγαπητέ καταναλωτή,

η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ στο πλαίσιο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, μένοντας πιστή στις αρχές της για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, έχει καθιερώσει και εφαρμόζει ήδη από το 2010 ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας, με πεδίο εφαρμογής «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ» , το οποίο είναι σε συμμόρφωση με τον κανονισμό – QMSCERT F-2109, παρότι αυτό δεν απαιτείται από την Ελληνική Νομοθεσία.

Στα πλαίσια του ως άνω προτύπου διενεργούμε πλήθος εργαστηριακών αναλύσεων, ώστε να διασφαλίσουμε στο έπακρο την αποφυγή χρήσης γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών στην ζώνη γάλακτος μας.

Από το 1999 καλλιεργούμε 3.500 στρέμματα με ελληνικούς πιστοποιημένους σπόρους (κτηνοτροφικό κουκί, αγριοαγκινάρα κ.τ.λ ) για την παραγωγή ζωοτροφών για την εκτροφή των ζώων της ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ και των συμβεβλημένων παραγωγών μας. Είμαστε πάντα “ξεκάθαροι” ότι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο και δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρεκκλίνουμε από αυτόν.

Η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ ανοίγει καθημερινά τις πόρτες της σε εκατοντάδες επισκέπτες, προκειμένου να γνωρίσουν και να μυηθούν τον δρόμο του γάλακτος, όπως εμείς τον φανταστήκαμε και στη συνέχεια με πείσμα και διάθεση τον ακολουθούμε μέχρι και σήμερα.

Στο δρόμο του γάλακτος για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, τα οποία μόνο με άριστη πρώτη ύλη μπορούν να δημιουργηθούν. Οι άνθρωποι μας πάντα από καρδιάς διαθέσιμοι για όλους εσάς, ώστε να περιηγηθείτε και να γνωρίσετε από κοντά όλη τη διαδικασία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων».

—ΟΛΥΜΠΟΣ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ ήταν, είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών Ελληνικών Γαλακτοκομικών προϊόντων.

Συνεργάζεται με 70 Έλληνες πιστοποιημένους, για τη χρήση μη γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών, παραγωγούς, που τους παρέχει τεχνογνωσία από έμπειρο επιστημονικό δυναμικό της εταιρείας, καθώς και εξωτερικούς πανεπιστημιακούς συνεργάτες για τη διατροφή, υγιεινή και ευζωία του ζωικού κεφαλαίου.

Ήταν η πρώτη εταιρεία που συνεργάστηκε με τη GREENPEACE για τη δημιουργία του οδηγού καταναλωτών.

Ήταν η πρώτη εταιρεία που πιστοποιήθηκε από το διεθνή ανεξάρτητο οργανισμό CERT-ID για ΑΠΟΥΣΙΑ μεταλλαγμένων οργανισμών στις ζωοτροφές < 0,1

Ήταν η πρώτη εταιρεία που επιδίωξε, σε συνεργασία με τη GREENPEACE, να επισημάνει την ετικέτα του γάλακτος (NON GMO) με συνεχείς παραστάσεις στα επίσημα όργανα της πολιτείας, μα δεν της το επιτράπηκε.

Τιμωρήθηκε με πρόστιμα και απαγορεύσεις για οποιαδήποτε επικοινωνία, της μη χρήσης γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών.

Έγινε το «μαύρο πρόβατο» του κλάδου για τη συμπόρευση με τη GREENPEACE.

Είναι πιστοποιημένη από τον ανεξάρτητο οργανισμό EUROCERT για τη χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών (επισυνάπτεται το πιστοποιητικό και η επιστολή της EUROCERT προς την GREENPEACE).

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κρατικού πιστοποιητικού AGRO7 για τη χρήση μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών.

Ενθάρρυνε και ενθαρρύνει στη δημιουργία και ανάπτυξη της βιώσιμης γεωργίας για την αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου.

Αγωνιά για το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας και του Έλληνα αγελαδοτρόφου.

Με την πάροδο του χρόνου, η ιδέα της χρήσης μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών ωρίμασε, οι περισσότεροι την ακολούθησαν και ξαφνικά βρέθηκε η ΟΛΥΜΠΟΣ, μέσα σε ένα απόγευμα, να πρέπει να απολογηθεί.

Επικοινωνήσαμε με την GREENPEACE το ίδιο απόγευμα της ανάρτησης και το επόμενο πρωί, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, επισκεφτήκαμε τους ανθρώπους της GREENPEACE και ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΜΕ ΣΕ 2 ΣΗΜΕΙΑ:

  1. Να πιέσουμε με κάθε δυνατό μέσο για την άμεση εφαρμογή του εθνικού προτύπου AGRO 7 για τη σήμανση ζωικών προϊόντων από ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
  2. Να προωθήσουμε την ανάπτυξη της καλλιέργειας ντόπιων ζωοτροφών (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) και να κατευθύνουμε τους συνεργάτες αγελαδοτρόφους μας στην κατεύθυνση της πλήρους καθετοποίησης του έργου τους.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συνεργάτες παραγωγοί της ΟΛΥΜΠΟΣ χρησιμοποιούν ντόπιες, ιδιοπαραγόμενες και από τοπικούς αγρότες ζωοτροφές (καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι, σιτάρι, πίτουρα) που αποτελούν την κύρια διατροφή των εκτροφών τους σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95%.

Επιπλέον:

  1. Ενημερώσαμε τους υπεύθυνους της GREENPEACE ότι για να διασφαλίσουμε ΑΠΟΛΥΤΑ την χρήση μη μεταλλαγμένης σόγιας, η εταιρεία μας θα αναλάβει η ίδια την διάθεσή της, προμηθεύοντας και προστατεύοντας τους συνεργάτες παραγωγούς μας.
  2. Προτείναμε την ΑΜΕΣΗ, από κοινού, δειγματοληψία με τη GREENPEACE, των ζωοτροφών που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί μας, από το ΣΥΝΟΛΟ των μονάδων, αναλαμβάνοντας και την υποχρέωση κοινοποίησης των αποτελεσμάτων.

Η GREENPEACE δεν αποδέχθηκε την πρόταση μας για άμεση και διαφανή διαδικασία δειγματοληψίας, με το αιτιολογικό ότι δε λειτουργεί σαν ελεγκτικός μηχανισμός , ενώ ήδη αυτό έκανε το προηγούμενο διάστημα σε 3 από τις 70 μονάδες μας, όπως δήλωσε.

Φαίνεται ότι τελικά το σημαντικότερο για την GREENPEACE είναι να γίνει <<ντόρος>>, αδιαφορώντας για την αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας, παίζοντας με την φήμη και το όνομα της εταιρείας μας και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ 10 ΧΡΟΝΩΝ.

Όλοι εμείς, οι άνθρωποι της ΟΛΥΜΠΟΣ, δηλώνουμε ότι τις αρχές μας δεν τις αλλάζουμε. Αυτό που τόσα χρόνια κάναμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προσπαθώντας για την θέσπιση του εθνικού προτύπου και συνεργαζόμενοι με επαγγελματίες που τηρούν πρωτόκολλα, διαδικασίες και αρχές στην δουλειά τους. Με την GREENPEACE δεν είμαστε απέναντι. Ίδιος είναι ο στόχος. Ο αγώνας είναι συνεχής.

Ως εκ τούτου ΦΙΛΗ Η GREENPEACE ΦΙΛΤΑΤΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ .

Ας αναλογισθούμε όλοι ως κοινωνία , ως πολιτεία, που οδηγείται η Ελληνική παραγωγή, η Ελληνική μεταποίηση και τα Ελληνικά προϊόντα.

Η ΟΛΥΜΠΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΞΕΙ ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ .

—Τι λέει η Greenpeace

Σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσής της η Greenpeace ενημέρωσε πως και οι τέσσερις εταιρείες (ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ) επικοινώνησαν με την ΜΚΟ.

Όπως αναφέρει η Greenpeace «μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες δεν δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε άμεσα βήματα εξασφάλισης καθαρών ζωοτροφών. Γι΄αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για διατροφή χωρίς μεταλλαγμένα».

9 Σχόλια

  1. Όλες οι παραπάνω εταιρίες δεν διαψεύδουν και δεν αμφισβητούν τα αποτελέσματα της Green peace αλλά ούτε φαίνεται να προβαίνουν σε καμία καταγγελία και αναρωτιέμαι εάν λενε τα ίδια ψέματα και στα παιδιά τους.

  2. Συμφωνω με τα οσα λεει ο Ανδρεας πιο πανω.Μου κανει εντυπωση πως δεν ξεσηκωθηκαν με καταγγελιες εναντια στην Greenp. αφου λενε οτι εχουν δικιο.Απλα απολογουνται.Αχορταγοι ανθρωποι χρημα,χρημα,χρημα

  3. ΤΕΛΙΚΑ ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ!!! ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ , ΜΕΒΓΑΛ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΓΕ. ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΛΟΥΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΝΑΝ…

  4. Παρ’όλο που είμαι αυστηρά κάθετη στη χρήση Γενετικά Τροποιημένων Ζωοτροφών, πολύ φοβάμαι ότι πράγματι η Greenpeace ενδιαφέρεται για ντόρο και φασρία παρά για πραγματική εύρεση λύσης. Τρανταχτό παράδειγμα η λανθασμένη χρήση του ευφάνταστου όρου «Μεταλλαγμένα»… Επίσης ο Christos έχει δίκιο… οι εταιρείες αρνήθηκαν αυτά για τα οποία τους κατηγορούν. δεν καταλαβαίνω γιατί η Greenpeace που τόσο ενδιαφέρεται για τους καταναλωτές αρνείται την πρόσκληση της Όλυμπος, και τέλος δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προχωρά σε περαταίρω δηλώσεις…

  5. ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΟ ΓΑΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!!!!!!!

  6. Μήπως ξέρει κανείς που μπορούμε να βρούμε φάρμες που πουλάνε δικό τους γάλα? στην Αμερική αγόραζα από τους Amish γάλα ( ώμο και μη παστεριωμένο), κρέας, αυγά και τυρί…μακάρι να υπήρχε κάτι τέτοιο εδώ…

Comments are closed.